EPL DAJE NAJVEĆU KAMATU ZA DEPOZITE: Tri velike američke banke ostale bez 60 milijardi dolara uloga

Novosti online

18. 04. 2023. u 21:50

VELIKE američke finansijske grupe "Čarls Švab", "Stejt strit" i Em end Ti (M&T) prijavile su gubitak od skoro 60 milijardi dolara kombinovanih odliva bankarskih depozita u prvom tromesečju dok su klijenti nastavili da pomeraju svoj novac u potrazi za većim kamatama, piše "Fajnenšel tajms".

ЕПЛ ДАЈЕ НАЈВЕЋУ КАМАТУ ЗА ДЕПОЗИТЕ: Три велике америчке банке остале без 60 милијарди долара улога

Foto: AP

Odliv depozita je podstaknut kolapsom "Silikon veli banke" (SVB) i još dve druge američke banke, pri čemu se gotovina povlači sa bankovnih računa brzinom koja nije viđena nakon finansijske krize 2008. godine, navodi isti izvor.

Kao novi znak pretnje tradicionalnim bankama, "Epl" i "Goldman Saks" su početkom sedmice najavili pokretanje novog štednog računa u SAD koji će plaćati vodećih na tržištu 4,15 odsto kamate godišnje.

Štediše u SAD izvlače gotovinu sa bankovnih računa sa niskim prinosom i ubacuju je u alternativne proizvode kao što su fondovi tržišta novca ili obveznice koje imaju bolje prinose. To im omogućava da iskoriste nagla povećanja kamatnih stopa koje primenjuju Federalne rezerve.

Prosečna stopa štednje na bankovnom računu u SAD je samo 0,37 odsto, prema vladinim podacima, u odnosu na referentnu kamatnu stopu Fed-a od 4,75 do 5 odsto.

"Švab" je u ponedeljak rekao da su depoziti pali za 11 odsto, ili 41 milijardu dolara, u prvom kvartalu i 30 odsto na godišnjem nivou na 325,7 milijardi dolara.

Ukupni depoziti banke "Stejt strit" pali su za pet odsto u prvom kvartalu na 224 milijarde dolara, više od očekivanog, a grupa je rekla analitičarima da bi u drugom kvartalu mogli da imaju još 4 do 5 milijardi dolara odliva nekamatonosnih depozita.

Em end Ti banka je prijavila da su njihovi ukupni depoziti smanjeni za tri procenta sa 163,5 milijardi dolara na kraju 2022. na 159,1 milijardu dolara.

Tokovi depozita, prikazani u zaradi u prvom kvartalu, najavili su buran početak nedelje kada desetine regionalnih i srednjih banaka treba da objave svoje rezultate, pružajući potpuniju sliku štete prouzrokovane krahom američkih banaka.

Prošle nedelje, neke od najvećih američkih banaka, "Džej Pi Morgan Čejs", "Vels Fargo" i "Sitigrup" objavile su da su prikupile milijarde dolara depozita klijenata koji su bežali od manjih kreditora nakon kolapsa SVB-a.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost