POTVRĐENO PISANJE "NOVOSTI": Od 1. maja poskupljuje struja - Evo za koliko će biti veći prosečan račun

Novosti online

28. 03. 2023. u 11:13

OD 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam posto, a gas za deset procenata.

ПОТВРЂЕНО ПИСАЊЕ НОВОСТИ: Од 1. маја поскупљује струја - Ево за колико ће бити већи просечан рачун

Foto: Depositphotos

Očekuje se da Agencija za energetiku danas i zvanično dâ saglasnost za to povećanje cena.

Nova cena kilovat-sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31, a gasa 4,91 dinar.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštili su da će cena električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji i posle jednocifrene korekcije 1. maja 2023. ostati među najnižim u Evropi. 

- Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja. Zato Vlada Republike Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone. Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8%) i gasa (10%), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer, prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara - piše u saopštenju ministarstva.

Iz ministarstva ističu da cena ostaje među najnižima u Evropi pre svega zbog dotacija države, koja želi da obezbedi nesmetano snabdevanje.

- Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima, u budžetu su izdvojene čak 4 milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa - piše u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Iz resora pozivaju građane da nastave da štede i da se odgovorno ponašaju, i zahvalili su se građanima na 10% uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23.

Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DOTLE DOŠLO! Evo od koga je Novak Đoković zatražio teniski savet (FOTO)