SAUDIJCI I KINEZI SKLOPILI POSAO VEKA: Niče ogromna naftna rafinerija u Kini

Novosti online

27. 03. 2023. u 13:34

SAUDIJSKI naftni gigant Saudi Aramko potpisao je sporazum sa svojim kineskim partnerima o projektu rafinerije i petrohemijskog kompleksa vrednog 12,2 milijarde dolara u severoistočnoj Kini koji bi trebalo da počne sa radom 2026. godine.

САУДИЈЦИ И КИНЕЗИ СКЛОПИЛИ ПОСАО ВЕКА: Ниче огромна нафтна рафинерија у Кини

Foto: Profimedia/Ilustracija

Projekat u gradu Panđin u provinciji Liaoning biće druga velika rafinerijska i petrohemijska investicija kompanije Aramko u Kini, a ugovor je potpisan nakon što je najveći svetski izvoznik nafte prijavio rekordnu dobit u 2022. od 161 milijardu dolara.

Zajedničko preduzeće Huađin Aramko Petrokemikal Kompani (HAPCO) gradiće rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno, koji će godišnje proizvoditi 1,65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, saopštila je saudijska kompanija.

Očekuje se da će projekat koštati 83,7 milijardi juana (12,2 milijarde dolara), rekla je partnerska grupa Panjin Ksičeng Industrijal u izjavi objavljenoj na Vičetu u nedelju.

Nešto više od polovine akcija u novom kompleksu imaće kineski proizvođač vojne opreme NORINKO Group, Aramko 30 odsto i Panđin Sinčeng 19 odsto.

Izgradnja kompleksa počeće u drugom kvartalu nakon što se obezbede neophodna administrativna odobrenja za projekat, rekao je Aramko. Očekuje se da će fabrika biti u potpunosti operativna do 2026. godine, dodaje se.

Aramko će u kompleks isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA - Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu