Potpredsednik Vlade Siniša Mali započeo razgovore sa MMF-om

Novosti online

23. 03. 2023. u 15:50

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali započeo je danas razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Makgetigen, a u okviru prve revizije aktuelnog Stend-baj aranžmana. Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 4. aprila.

Потпредседник Владе Синиша Мали започео разговоре са ММФ-ом

Foto: Ministarstvo

Stend-baj aranžman odobren je Republici Srbiji 19. decembra 2022. godine, a program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta.

Ministar Siniša Mali je istakao da su srpske javne finansije stabilne, kao i da je prvi kvartal završen sa pozitivnim indikatorima. Dodao je da je Srbija nastavila da raste, uprkos svim izazovima, kao i da je javni dug u potpunosti pod kontrolom.

Sumirajući prethodnu godinu, kao i prvi kvartal ove godine, Mali je rekao i da je zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija i istorijski niska stopa nezaposlenosti. Makgetigen je pohvalio napore Vlade RS i Ministarstva finansija i sve što je urađeno na održavanju stabilnosti javnih finansija.

Foto: Ministarstvo

Mali i Makgetigen su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru, a potpredsednik Vlade je istakao da je u tom smislu dosta urađeno u poslednjih nekoliko meseci, te da Srbiju očekuju velike investicije u ovaj sektor u narednim godinama. Pored velikih investicija, radi se i na planu za strateško restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, kako u narednim godinama to preduzeće ne bi predstavljalo fiskalni rizik za budžet.

Potpredsednik Vlade je dodao i da danas, nakon što je završena zimska sezona, može da kaže da nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano, kao i da je i produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih 12 meseci. On je zaključio da je Srbija na dobrom putu što se tiče ciljeva u oblasti energetike iz aktuelnog aranžmana.

Foto: Ministarstvo

Kada je reč o stanju u budžetu, Mali je naveo da su pokrivene potrebe za finansiranjem budžeta za ovu godinu. Dodao je i da, zbog globalnih izazova, imamo prostora, odnosno tzv. „bafere“ u budžetu, u slučaju da je potrebno da država na neki način reaguje.

Rekao je i da se trenutno bavi 2024. godinom, u smislu finansiranja budućih obaveza, ali i da je namera Vlade da se nastavi sa velikim ulaganjima u javne investicije. Kako je naglasio, najvažnije je da se u tom smislu nađu novi izvori rasta.

Makgetigen se saglasio da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije, koje doprinose daljem privrednom rastu.

Foto: Ministarstvo

Mali je naglasio da proces transformacije i modernizacije Poreske uprave odlično napreduje, kao i da će ta uprava uskoro dobiti novu zgradu. Rekao je i da su uspešno završeni projekti nove e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da će privrednicima biti omogućen brži povraćaj PDV-a. Osim toga, kada je reč o carini, ministar je rekao da se trenutno radi na projektu e-otpremnica.

Sagovornici su razgovarali i o napretku projekta „Iskra“ koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada, a Mali je naveo da je ispunjen jedan od ciljeva programa koji se tiče uključivanja sektora obrazovanja, sa preko 1.800 ustanova u sistemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)