NAJKUPLJI AUTOMOBIL PRODAT I PRE ZVANIČNOG OTVARANJA SAJMA: Pazari ko ima para, većina samo gleda (FOTO)

E.B.T.

22. 03. 2023. u 18:12

PAZARI ko ima para, a većina samo gleda. Takva je situacija bila prvog dana 55. Međunarodnog salona automobila na Beogradskom sajmu, koji je danas otvoren za posetioce, a trajaće do 28. marta.

НАЈКУПЉИ АУТОМОБИЛ ПРОДАТ И ПРЕ ЗВАНИЧНОГ ОТВАРАЊА САЈМА: Пазари ко има пара, већина само гледа (ФОТО)

privatna arhiva

Tradicionalno, najluksuzniji modeli odmah nađu svoje kupce. I ovoga puta je tako. Najskuplji auto na sajmu, maserati MC 20, prodat je za 295.200 evra i pre zvaničnog otvaranja sajma. Kako su nam rekli prodavci na štandu, nekoliko dana ranije bio je izložen u salonu i privukao je veliku pažnju. Jedan od najjeftinijih izloženih četvorotočkaša ima skoro 23 puta nižu cenu. To je "fijat panda" koji se prodaje za 12.950 evra.

- "Fijatov" mali električni kabriolet privlači veliku pažnju - kažu prodavci na štandu ovog italijanskog brenda. - Ali, košta 39.690 evra i kada posetioci vide njegovu cenu, brzo odustanu.

Među jeftinijim modelima su "opel korsa" i "dačija sandero" koji se prodaju za nešto više od 17.000 evra. Kupci se interesuju i za "škodu kamiq" čija je cena 27.090 evra. "Pežo 408" je jedan od četvorotočkaša kome je Asocijacija automobilskih novinara ove godine dodelila titulu automobila godine. On se može naći po ceni od 33.890. Drugo vozilo kome je dodeljena ova laskava titula je "opel moka". Posetioci sa kojima su naši reporteri razgovarali ističu da su sada automobili skuplji nego lane, te da ih je zanimalo da samo pogledaju ponudu.

Na ovogodišnjem sajmu 250 izglača predstavlja 33 vodeća automobilska brenda, a premijeru ima 40 modela. Manifestacija je skromnija zbog aktuelnih problema proizvođača i disbalansa u proizvodnji i potražnji. Nema velikih lagera za isporuku vozila, tako da će za većinu modela kupci morati da čekaju od tri do šest meseci.

Ove godine zvanično nema ni popusta, jer uslovi na tržištu diktiraju takvu cenovnu politiku. Međutim, na pojedinim modelima je istaknuta niža cena uz napomenu da je u pitanju sajamski popust. Prodavci su za pojedine modele rekli da će to verovatno biti cena i posle sajma, tako da se verovatno radi o marketinškom triku. Svuda je moguća kupovina na kredit, lizing i za keš.

I DRUMSKA STRELA NA SAJMU

NA sajmu automobila izložena su dva vozila studentskog tima Drumska strela, električna formula i fomula sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Studenti Beogradskog univerziteta izradili su do sada 10 vozila po uzoru na Formulu 1 i učestvovali su na 27 takmičenja širom Evrope tokom 12 godina postojanja. Taušanović Marko (20) kaže da njihov tim ima 90 članova. Sa modelima iz 2021. i 2022. koji su izloženi na sajmu, takmičili su se četiri puta.

Istovremeno, na istom mestu održava se i 15. Međunardoni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme, na kojem 60 izlagača predstavlja više od 40 brendova. Prvi put se na posebnom štandu predstavlja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radno vreme sajma je od 10 do 20 časova. Cena pojedinačnih ulaznica je 450, a grupnih 350 dinara, dok je za studente u grupi 250. "Femili dej" košta 1.000 dinara. Parking za automobile se naplaćuje 150 dinara po satu.

OLDTAJMER ZA SVADBU 450 EVRA

NA posebnom štandu izloženi su i oldtajmeri. Iznajmljivanje za svadbe košta oko 450 evra. Aco Draganjac, član "Oldtajmer kluba Beograd", kaže da imaju preko 200 modela.

- Najstariji je "Audijev" kamion iz 1901. godine, koji pali i radi normalno - navodi Draganjac. - Ostala vozila su uglavnom iz perioda od 1916. do 1920. godine. Uglavnom ih iznajmljuju za svadbe, filmove, reklame.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)