DOMAĆE RADNIKE ZAMENILI INDUSI: Zaposleni "Aerodrom keteringa", njih 40, otpušteni kao tehnološki višak

S. B.

23. 03. 2023. u 13:48

OTIŠLI naši, došli Indusi. Tako ukratko zvuči sudbina 40 radnika "Aerodroma ketering". Posle godina staža, poslodavac ih je u petak uveče obavestio da su - tehnološki višak. Već od te večeri njihova zaduženja preuzeli su radnici iz Indije. Stručnjaci objašnjavaju, da ukoliko ih je angažovala ista firma, reč je o kršenju zakona. Ukoliko su ih iznajmili od druge firme, onda je - izvrdavanje zakona. Pravdu će, po svoj prilici, morati da potraže u radnom sporu.

ДОМАЋЕ РАДНИКЕ ЗАМЕНИЛИ ИНДУСИ: Запослени Аеродром кетеринга, њих 40, отпуштени као технолошки вишак

FOTO: Tanjug/AP

O "Aerodromu ketering" se čulo prošle godine kada su se zaposleni pobunili zbog neuplaćenog staža i neoverenih knjižica. Problem je rešen, ali su mnogi iz štrajkačkih redova među tehnološkim viškom. Radnici su saznali da je u Nju Delhiju objavljen oglas u kom se traže radnici. Mislili su da se traži pojačanje za sezonu.

- Trebalo je u subotu da radim - priča jedna od otpuštenih radnica. - Zvali su me u petak u 21 čas i rekli da pogledam mejl, da sam tehnološki višak i da u ponedeljak odem da potpišem raskid ugovora. Mislila sam da se neko sa mnom šali. Tada su, međutim, počeli da se javljaju druge kolege i shvatila sam da je stvar ozbiljna. Radim u toj firmi više od 20 godina.

Među otpuštenim radnicima je samohrana majka, bračni par, kao i čovek koji se tek vratio sa operacije.

- "Aerodrom ketering" jedini je licencirani snabdevač u restriktivnoj zoni beogradskog aerodroma, a obim rada samog aerodroma proširuje se iz meseca u mesec - navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma. - Uprava "Aerodroma ketering", međutim, počela je tokom nedelje da u posao uvodi radnike iz inostranstva, iz zemlje Jugoistočne Azije, a očekuje se da svih 40 radnika bude zamenjeno upravo strancima. Podsećamo, strani radnici najčešće su angažovani po Zakonu o strancima, nisu zaštićeni Zakonom o radu i nemaju prava na sindikalno organizovanje. Naša osnovana sumnja je da su radnici koji su podržali štrajk pre šest meseci, a nisu juče dobili otkaz, zadržani samo privremeno kako bi nove, strane radnike uveli u posao, sa idejom da i oni budu zamenjeni.

Radnici pretpostavljaju da je "Aerodrom ketering" zapravo iznajmio radnike od svoje druge firme. Isti vlasnik i menadžment je i u firmi "Erport fud prodakšn".

- Ukoliko je stvarno tako, to liči na izvrdavanje zakona - veruje profesor Mario Reljanović, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo. - Ukoliko se neko otpusti kao tehnološki višak, naredna tri meseca ne može niko da obavlja iste poslove. Ako su ih angažovali preko druge firme ili agencije, onda je to pokušaj fingiranja. Sudovi nemaju jednistvenu praksu. Pojedine sudije će proceniti da se ne krši zakon, a drugi će, po mom mišljenju pravilno, presuditi da jeste. Nije važno na koji se način angažuju, oni obavljaju isti posao. Mogu da se obrate inspekciji rada, ali teško mogu da izbegnu pokretanje radnog spora sa neizvesnim završetkom. Inspektor rada će proceniti da li je otkaz dat na zakonit način, a ostalo će se utvrditi u radnom sporu.

BEZ ODGOVORA NA NAŠA PITANjA

POJAŠNjENjE zašto su otpustili postojeće i kako su angažovali nove radnike, pokušali smo juče da dobijemo i od jednog od direktora "Aerodroma ketering" Marka Đurišića. Nažalost, nije odgovorio na naš poziv i pitanje.

VLASNIK

VLASNIČKA struktura "Aerodroma ketering" se promenila u odnosu na pre pola godine. Lane je većinski vlasnik bio KHASB DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Preostalih pet odsto držao je Abahusein Fahd Abdulrahman iz Saudijske Arabije. Abahusein Fahd Abdulrahman sada je jedini vlasnik firme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati