BEZ TRI ČLANA NEMA PORODICE: Osiguravači nude različite opcije porodične putne polise

B. Caranović

26. 01. 2023. u 10:00

OSIGURAVAJUĆE kuće u Srbiji, imaju vrlo raznoliko shvatanje šta je porodica, koliko treba da broji članova i ko je čini.

БЕЗ ТРИ ЧЛАНА НЕМА ПОРОДИЦЕ: Осигуравачи нуде различите опције породичнe путне полисе

Foto M. Anđela

Dok kod jednih porodično putno osiguranje važi za najmanje tri člana, pa otpadaju sve porodice bez dece, ili samohrani roditelji sa jednim detetom, drugi ga nude ali po ceni koja je ista i za četvoro i za jedno dete. Putnici koji nameravaju da idu na zimovanje koje uključuje skijanje, ili letovanje, trebalo bi da podrobno istraže ponudu, u zavisnosti gde idu, sa koliko članova i da tek onda uplate osiguranje.

Da se ponuda paketa putnog osiguranja razlikuje od jedne do druge agencije, uverila se nedavno Pančevka J. S. kada se spremala za put u Sloveniju, na skijanje sa maloletnom ćerkom. Pošto je već uplatila kod osiguravača koji nisu prihvatili da izdaju jednu porodičnu polisu, jer nisu nosile isto prezime i imale istu adresu prebivališta, analizirala je ponudu većih kuća i uverila se u haotičnost odnosa prema porodičnom osiguranju.

- Tamo gde sam uplatila osiguranje, pojedinačna cena osiguranja za deset dana boravka na skijalištu u Sloveniji, koja uključuje kovid i takozvani sportski rizik zbog skijanja košta 4.370 dinara, a isto to za maloletno dete je 2.814 dinara. Porodično za majku i dete koštalo bi 6.080 dinara. Za oko 1.000 dinara je ušteda na porodičnom u odnosu na pojedinačno.

U drugim agencijama, međutim, porodica mora da broji barem tri člana. Samohrane majke, ili bračni partneri, za pojedine firme, nisu porodica. Interesantno je, međutim, da se kod njih i u slučaju dobijanja porodičnog osiguranja, njegova cena ne razlikuje od sabranog pojedinačnog.

- Za porodično osiguranje mora da bude najmanje tri člana, bilo da su dva roditelja sa jednim detetom, ili da je jedan roditelj sa dvoje dece. Takođe, porodično osiguranje koje uključuje decu, podrazumeva da je dete maloletno - rečeno nam je u poznatoj osiguravajućoj kući.

- U slučaju osiguranja za majku i dete, za deset dana u Sloveniji, za odrasle je 3.475 dinara, a za dete 1.904, a uključen je i sportski rizik zbog skijanja. Obično putno osiguranje za iste članove, u zemlje Evrope je 2.317 za odrasle, i 1.269 za dete.

Kada bi se kod ovog osiguravača uzimalo porodično osiguranje za recimo majku i dvoje maloletne dece, za isti period od 10 dana sa sportskim rizikom, koštalo bi 7.283 dinara. Bez posebnog rizika je 4.856. Jednaka suma, sabrana pojedinačno za decu i odraslog.

- Pozvala sam i treću firmu, gde sam dobila potpuno drugačiju ponudu - kaže naša sagovornica.

- Kod njih postoji porodica sa dva čalana, ali je porodično putno oiguranje po istoj ceni, bilo da su dva ili pet članova. Za 10 dana na skijalištu u Sloveniji, uz poseban rizik koji je moguć u sportu, mene i dete bi osiguranje koštalo 7.904 dinara. Gotovo duplo više nego da ga uzmemo pojedinačno. Kako su mi objasnili u osiguravajućoj kući, njihovo porodično putno osiguranje važi za maksimalno pet osoba, pa je svejedno da li ide manje od toga.

Ilustracija V. N.

Većina osiguravača podrazumeva i zaštitu od kovid virusa, odnosno ne nudi opciju bez nje, dok ih nekoliko prave razliku i u ponudi i ceni. Za onlajn poručivanje, kod nekih kuća nudi se popust od 15 odsto.

- U slučaju da uzmete porodično osiguranje za 10 dana, u nekoj evropskoj državi, uključujući Tursku i Rusiju, bez sportskog rizika i bez pokrića od kovida, koštalo bi kod nas 2.322 dinara, uključujući i kovid - 3.018 dinara, a sve to uz sportski rizik 4.179 dinara - rekli su nam iz osiguravajuće kuće.

- Pojedinačno odrasle bi obično putno osiguranje bez kovida koštalo 2.213 dinara, a dete 1.474. Sa rizikom prilikom sporta, recimo skijanja, bilo bi 3.064 za odrasle i 2.041 za dete. Kod nas je porodično isplativije, a klijenti mogu da biraju hoće li dodatak za kovid ili neće. U poslednje vreme, sve je manje putnika koji traže ovaj skuplji pandemijski paket.

DISKRIMINATORSKI ODNOS AGENCIJA

Pravni savetnik u nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Marko Dragić smatra da nema zakonskog striktnog određenja kada je reč o davanju putnog osiguranja, kao i da je sve definisano u opštim uslovima.

- Svakako je ideja o tome da se porodično osiguranje ne odobrava porodicama koje broje manje od tri člana može smatrati diskriminatorski - kaže Dragić. - Svakako je nemoralno i neljudski. Porodicu mogu da čine i samo supružnici, kao i roditelj i dete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)