PRVI PUT OD 2021. GODINE: Cena gasa u Evropi ispod 700 dolara

Novosti online

05. 01. 2023. u 09:43

CENE gasa na berzama u Evropi danas su u padu, prvi put za nešto više od godinu dana pale su ispod 700 dolara za hiljadu kubnih metara, izgubivši oko 2 odsto, pokazuju podaci londonske berze ICE.

ПРВИ ПУТ ОД 2021. ГОДИНЕ: Цена гаса у Европи испод 700 долара

Foto N. Fifić

Februarski fjučersi prema indeksu TTF (najveći gasni hab u Evropi u Holandiji), otvorili su trgovanje na berzi vrednošću od 696,4 dolara za hiljadu kubnih metara (-2,3 odsto). Vrednost gasa prema stanju od 10.12 časova po moskovskom vremenu iznosi 726,3 dolara (+1,9 odsto).

Dinamika kotacija zasnovana je na obračunskoj ceni prethodnog trgovačkog dana – 712,7 dolara za hiljadu kubnih metara.

Zemlje Evropske unije postigle su ranije politički dogovor o limitu cena gasa u okvirima mehanizma korekcije tržišta.

Podsetimo, EU je 19. decembra postigla saglasnost o graničnoj ceni za ruski gas od 180 evra za megavat-sat i stupiće na snagu od 15. februara.

Prema pisanju zapadnih medija, visoka cena energenata u Evropi izazvala je najveću inflaciju u poslednjih nekoliko decenija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: CANETOVA RAKIJA SVETSKA BAŠTINA: Šljivovica iz Čačka izabrana da nas predstavlja pred UNESKOM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel