VUČIĆ POKAZAO GRAFIKONE: Šta je Srbija uradila u proteklih deset godina (FOTO)

Novosti onlajn

04. 01. 2023. u 18:24

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima danas na godišnjoj konferenciji u Palati Srbija. Predsednik je govorio i o ekonomskim prilikama i svemu što je Srbija uradila u proteklih 10 godina.

ВУЧИЋ ПОКАЗАО ГРАФИКОНЕ: Шта је Србија урадила у протеклих десет година (ФОТО)

Foto: Printskrin RTS

Vučić je pokazao grafikone koji pokazuju šta je sve urađeno u proteklom periodu po pitanju ekonomskih parametara.

Predsednik je rekao da je ogroman uspeh postignut po pitanju smanjenja stope javnog duga, i istakao da nije moguće izvući i jedan parametar u ekonomiji, i da je moguće gledati deset različitih parametara.

Foto: Printskrin RTS

- Dovoljno je da jedan ne valja, a da sve ostalo pada u vodu. Mi sada imamo najnižu stopu nezaposlenosti. Nikada nije bila 8.9 odsto. Uprkos strašnoj situaciji u svetu. Stopa javnog duga je 55 odsto. Takođe, veoma je važno da je kurs dinara čvrst kao stena, od 2012 godine je na 117, ili 118 dinara - istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija to nikada nije imala, i da što se tiče stranih direktnih investicija sami imamo 66 odsto.

- To je naš uspeh, i uspeh građana Srbije. Od 2012. godine sa 33.7 milijardi naša ukupna stopa BDP, koja je najbolji pokazatelj koliko je urađeno, porasla je na 60.3 milijardi. Neću se smiriti dok ne bude 100 milijardi. Pogledajte naše bruto devizne rezerve, zlato u tonama. Sa 18.2 na 38.5 tona - otkrio je predsednik.

Vučić je govorio i o nenaplativim kreditima, koji su važni zato što pokazuju zdravlje ekonomije.

- Nekada čak 20 odsto kredita nije bilo naplativo. Danas je to svedeno na 3.3 odsto. Pogledajte tu razliku. Prosečna penzija od 203.5 na 321 evro. To je tačno 60 odsto rasta. Plate su još više porastle, sa 311 evra na 642 evra. A očekujemo i 735 evra u martu da bude. To je mesec kada se meri suština. To je skok od 120 odsto zarada, za samo 10 godina - rekao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (68)