ULAGAČI OPREZNI NA POČETKU OVE GODINE: Cena nafte zavisiće najviše od kineske ekonomije?

Srna

02. 01. 2023. u 13:46

U OVOJ godini cene nafte u svetu zavisiće najviše od kineske ekonomije, a stopa nezaposlenosti biće znatno povećana, procenjuju stručnjaci.

УЛАГАЧИ ОПРЕЗНИ НА ПОЧЕТКУ ОВЕ ГОДИНЕ: Цена нафте зависиће највише од кинеске економије?

Foto: Arhiva VN

Ulagači oprezno ulaze u 2023. očekujući dodatno povećanje kamatnih stopa i recesiju u zemljama širom svijeta, smatra Krejg Erlam iz OAND-a, organizacije koje se bavi kurentnošću valuta.

Leon Li iz "CMC Marketsa" smatra da će ove godine tržište balansirati između "tesnog snabdevanja" i smanjene potražnje zbog pogoršanog makroekonomskog okruženja.

- U 2023. globalna stopa nezaposlenosti trebala bi naglo rasti, što će ograničiti potražnju za energijom. Zato mislim da bi cene nafte mogle pasti i na 60 dolara - objašnjava Li.

On smatra da puno toga zavisi od stanja ekonomije Kine, koja je najveći svetski uvoznik nafte.

Rast kineske privrede sada je usporen zbog strogih mera protiv kovida 19, pa je Kina zabeležila pad potražnje za naftom, nakon nekoliko godina rasta.

Pošto su kineske vlasti nedavno odustale od politike nulte tolerancije kovida i počele da popuštaju restriktivne mere, analitičari u ovoj godini očekuju ubrzanje rasta ekonomije.

Trgovci se plaše da će se sa ukidanjem restriktivnih mera širenje zaraze ubrzati i potrajati duže, što bi idućih meseci moglo da "pritisne" zdravstveni sistem u Kini i celu ekonomiju, a time i kinesku potražnju za naftom.

Tridesetak analitičara, čije stavove prenose ekonomski portali, procenjuju da će ove godine cena barela u Londonu iznositi u, proseku, oko 89.40 dolara.

Na američkom tržištu bi, pak, prema procenama, cena u proeku mogla iznositi oko 84,85 dolara.

BONUS VIDEO: OTVORENO ZA SAOBRAĆAJ: Pogledajte kako izgleda vožnja rekonstruisanom deonicom Krimskog mosta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci