BROJ NEZAPOSLENIH U NEMAČKOJ STALNO RASTE: Očekuje se da će najveća ekonomija EU pasti u recesiju

Novosti online

02. 12. 2022. u 10:04

BROJ nezaposlenih u Nemačkoj skočio je u novembru za 17.000 na mesečnom nivou, na 2.540.000, prema podacima Savezne agencije za rad te zemlje.

БРОЈ НЕЗАПОСЛЕНИХ У НЕМАЧКОЈ СТАЛНО РАСТЕ: Очекује се да ће највећа економија ЕУ пасти у рецесију

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Statistike objavljene u sredu pokazuju da je stopa nezaposlenosti u zemlji porasla na 5,6% prošlog meseca sa 5,5% u oktobru. Analitičari nisu očekivali da će se cifra promeniti u odnosu na prethodni mesec.

 - Generalno gledano, tržište rada je stabilno - rekao je u saopštenju Danijel Tercenbah, koji je zadužen za regione u Saveznoj agenciji za rad.

 - Desezionisana nezaposlenost i nedovoljna zaposlenost su ponovo porasli i rad sa skraćenim radnim vremenom ponovo raste, ali zaposlenost značajno raste - dodao je on.

U izveštaju se ističe da je najveća stopa nezaposlenosti u zemlji zabeležena u Bremenu (10,4%) i Berlinu (8,9%), a najniža u Bavarskoj (3,3%).

Očekuje se da će najveća ekonomija EU, koja je pogođena energetskom krizom i rekordnom inflacijom, pasti u recesiju. Šef poslaničke grupe Slobodne demokratske partije (FDP) u Landtagu Severne Rajne-Vestfalije, Hening Hone, izjavio je prošle nedelje da bi nemački životni standard mogao da padne kao rezultat „potpunog neuspeha“ vladine energetske politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna