NEMAČKI IZVOZ PAO U OKTOBRU VIŠE OD OČEKIVANJA: Sve izvesnija recesija u najvećoj evropskoj ekonomiji

Tanjug

02. 12. 2022. u 10:41

NEMAČKI izvoz je pao u oktobru više od očekivanja, prema zvaničnim podacima, što uz rastuću inflaciju, slabljenje inostrane tražnje i poremećaje u lancu snabdevanja čini sve izvesnijom recesiju u najvećoj evropskoj ekonomiji ove zime.

НЕМАЧКИ ИЗВОЗ ПАО У ОКТОБРУ ВИШЕ ОД ОЧЕКИВАЊА: Све извеснија рецесија у највећој европској економији

Foto: Shutterstock/canadastock

Izvoz je opao za 0,6 odsto na mesečnom nivou, dvostruko više nego što su predviđali analitičari u anketi Rojtersa, pokazali su današnji podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa. Uvoz je pao za 3,7 procenata u oktobru, dok su analitičari procenjivali da će opasti za 0,4 posto.

Nemačka privredna i industrijska komora (DIHK) objavila je prošlog meseca da će nemački izvoz verovatno pasti za 2,0 odsto sledeće godine zbog usporavanja globalne ekonomije. Skoro polovina nemačkih izvoznih kompanija očekuje ekonomski pad.

Nemačka industrijska grupa Tisenkrup je upozorila da će se prodaja i profit "sunovratiti" u 2023. pod uticajem udruženog dejstva visoke inflacije, cena energije i očekivane recesije u Evropi. Ipak, podaci objavljeni prošle nedelje pokazali su da je privreda Nemačke porasla u trećem kvartalu za 0,4 odsto, što je više od preliminarne procene i dodatni signal da udar nadolazeće recesije neće biti tako jak kao što se strahovalo.

Gotovo puna skladišta gasa u Nemačkoj ublažila su bojazan od moguće racionalizacije energije u industriji. Jedno istraživanje objavljeno u četvrtak pokazalo je da je potražnja u nemačkom proizvodnom sektoru nastavila da slabi u novembru, ali usporenije, zahvaljujući smanjenju nestašice materijala, što je podstaklo nade da bi pritisak na proizvodne troškove mogao da popusti, navodi britanska agencija. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije