JEFTINIJI MINUTI SA EVROPOM: Od ukidanja ove naknade u regionu, dvostruko povećan broj korisnika

B. Ca.

22. 10. 2022. u 08:00

RAZGOVORI u romingu, između zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana od sledeće godine trebalo bi da budu jeftiniji. Mobilni operateri iz EU i sa druge strane - Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije sastali su se pre dva dana sa predstavnicima Veća za regionalnu saradnju i Evropske komisije kako bi razgovarali o planiranom smanjenju cena rominga.

ЈЕФТИНИЈИ МИНУТИ СА ЕВРОПОМ: Од укидања ове накнаде у региону, двоструко повећан број корисника

Foto Shutterstock

Plan je da se do 2027. godine cene u zemljama EU i Zapadnog Balkana izjednače, ili budu približno iste onima na nacionalnom nivou. To je zaključak sastanka koji je organizovala Evropska komisija. Prvo pojeftinjenje razgovora u romingu očekuje se na leto sledeće godine.

Dok se u zemljama Zapadnog Balkana telefonija među članicama plaća "kao kod kuće" još od leta 2021. godine, a lane je pojeftinilo telefoniranje u Grčkoj, naredne se snižavanje cena širi i na druge zemlje Evropske unije.

Prema trenutnim cenovnicima naše žitelje minut odlaznog poziva, u evropskim zemljama, u zavisnosti od zone, košta uglavnom od 100 do 170 dinara, SMS oko 30 do 70, a megabajt interbeta od 600 do više od 1.000 dinara. Ovo se ne odnosi na Zapadni Balkan i Grčku. Pozivi u romingu afričkih i azijskih zemalja su višestruko skuplji.

Kako je rečeno na sastanku, od 1. jula prošle godine je u regionu ukinut roming nakon čega je primetno povećanje broja korisnika usluga rominga od 100 odsto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 odsto.

Foto: Depozitfoto

- Uprkos merama ograničenja putovanja, primetili smo znatno povećanje svih pokazatelja korišćenja rominga zahvaljujući režimu "rominga kao kod kuće" i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka - rekla je glavna sekretarka za regionalnu saradnju Majlinda Bregu. - Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili približno dvostruko više u odnosu na 2019. godinu.

Kako kažu u Ministarstvu, smanjenje cena usluga rominga između EU i regiona Zapadnog Balkana predstavlja nastavak uvođenja "rominga kao kod kuće" na Zapadnom Balkanu, po kom od jula 2021. godine cene za pozive, SMS i prenos podataka u romingu na teritoriji Zapadnog Balkana odgovaraju cenama koje građani plaćaju unutar svoje matične mreže. Takođe od jula 2021. godine, zahvaljujući srpskim operaterima, cene usluga rominga za naše građane koje putuju u Grčku su značajno snižene, i to 50-90 procenata za pozive, 48-83 odsto za SMS i čak do 99 odsto za prenos podataka. Da bi cene bile kao u nacionalnom saobraćaju, potrebno je da i grčki operateri smanje tarife za usluge koje pružaju.

JEDNOSTAVNIJE

PROŠLE godine smo počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjenju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana - rekla je Bregu. - Tačno je da je to složeniji posao od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj deo posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja.

 

SMANjENjE CENA OD VELIKOG ZNAČAJA

SMANjENjE cena usluga rominga između Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana je od velikog značaja i Ministarstvo telekomunikacija u ovom procesu aktivno učestvuje - rekli su nam iz resornog ministarstva. - Učestvujemo u pripremi Mape puta za smanjenje cena usluga. Ovaj dokument predstavlja skup mera, odnosno aktivnosti potrebnih za unapređenje uslova poslovanja operatora u regionu Zapadnog Balkana, a poseban deo dokumenta je plan za smanjenje cena usluga rominga - pozivi, SMS, prenos podataka, sa vremenskim okvirom.

Konačan cilj jeste da se u periodu od pet godina cene usluga rominga između EU i Zapadnog Balkana dovedu na nivo približan cenama koje građani plaćaju unutar svoje matične mreže. Na izradi Mape puta se radi u konsultaciji sa mobilnim operaterima.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024