SANKCIJE NAPRAVILE HAOS: Najtraženije gorivo je poskupelo, moguće i nestašice

E. B. TALIJAN

21. 10. 2022. u 10:00

DIZEL je na berzama poskupeo, poskupeće još više. Ovo poručuju svetski analitičari, a pojedini među njima upozoravaju da će doći do nestašice ovog goriva zbog turbulentne situacije na svetskom tržištu nafte i derivata, na koju utiču i sankcije EU protiv Rusije. Ipak, stručnjaci u Srbiji smatraju da dizela ima dovoljno, ali se slažu da će dugoročno troškovi naftnih kompanija da skoče te da sigurno neće biti niski. A to se uvek, na kraju, odrazi i na maloprodajne cene.

САНКЦИЈЕ НАПРАВИЛЕ ХАОС: Најтраженије гориво је поскупело, могуће и несташице

Foto: Shutterstock

Evropski mediji pišu da u rezervoarima EU ponestaje dizela što tržište čini ranjivim na divljanje cena, dok sankcije Rusiji koje predviđaju zabranu uvoza ruske nafte od 5. decembra, a potom i goriva od februara, prete da izazovu najveći šok u snabdevanju koji se pamti. Osim toga, u Francuskoj od septembra radnici u rafinerijama štrajkuju što je već dovelo do naglog poskupljenja dizela. Zbog svih tih okolnosti pojedini stručnjaci smatraju da će doći do velike nestašice dizela, a istovremeno i daljeg skoka njegove cene.

Vlada Srbije i dalje drži kontrolisane cene goriva u nastojanju da zaštiti standard građana, a akciza je umanjena za 10 odsto, ali pitanje je u kojoj meri će moći da spreči buduće skokove. U domaćoj javnosti se često čuje pogrešno tumačenje da kod nas dizel ne prati oscilacije na tržištu nafte, te da nije pojeftinio iako je na berzama pala cena crnog zlata. Međutim, maloprodajna cena derivata se formira na osnovu njihovog kretanja na berzama, nezavisno od crnog zlata.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović ukazuje da su tržište sirove nafte i derivata, pa tako i dizela, dva nezavisna tržišta.

PRODUŽENA LICENCA ZA "TURSKI TOK"

OPERATER "Turskog toka" dobio je obaveštenje od holandskih vlasti o produžetku izvozne licence, saopštila je kompanija South Stream Transport B.V. Zahvaljujući licenci, kako se navodi, nema zabrane koja je predviđena odlukom EU o sankcijama, a koje se odnose na isporuku robe i pružanje usluga u Rusiji. Gasovodom "Turski tok" preko Bugarske, ruskim gasom se snabdeva i Srbija.

 - Godinama unazad je postojala tržišno ustanovljena razlika između cena sirove nafte i dizela, koja se retko i u manjem obimu menjala - objašnjava Mićović.

 - Na samom početku energetske krize, taj paritet je pod pritiskom narušene ponude i potražnje ozbiljno promenjen u korist dizela. To je ključna razlika koja zbunjuje javnost kada počne poređenje cene nafte i dizela, pre nekoliko godina i danas.

- Što se tiče maloprodajne cene u Srbiji, državne dažbine u njoj su zastupljene sa oko 43 odsto - navodi Mićović. - U Srbiji je akciza koja se obračunava na benzin i dizel umanjena za 10 odsto u odnosu na nominalni iznos, ali je, recimo, Poljska smanjila PDV na gorivo na osam procenata, na struju na pet, i gas na nula odsto. Naravno, bilo bi dobro da smanjenje akciza ne bude linearno, odnosno da ne bude isto za sve kategorije potrošača, kako bi se sa što manjim smanjenjem priliva sredstava u budžet, ostvarili što veći efekti. Ne treba zaboraviti da je u vreme krize svaki dinar budžetskih prihoda važan, zato je važno veoma precizno odmeriti sve pozitivne i negativne efekte.

UDAR NA GLOBALNU EKONOMIJU

SVETSKI analitičari ukazuju da svetsko tržište dizela dostiže režim haosa i preti novim udarom na globalnu ekonomiju. To gorivo je, kako navode, motor svetskog finansijskog sistema. Koristi se za transport, grejanje i industrijske procese, što znači da povećanje tih troškova može dalje da gura inflatornu spiralu.

I drugi stručnjaci smatraju da nema bojazni od nestašice goriva na našem tržištu. Savetnik za energetiku u PKS Ljubinko Savić kaže da kapaciteti NIS mogu u potpunosti da zadovolje potrebe našeg tržišta za derivatima. U Srbiji je zastupljeno gorivo iz domaće prerade nafte, kao i iz uvoza. Pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić naglašava da cene benzina i dizela na tržištu zavise isključivo od potražnje.

- Najviša maloprodajna cena derivata u Srbiji usklađuje se na osnovu njihove cene na berzi - objašnjava Kojčić.

BONUS VIDEO:

TRI DEČAKA OSTALA BEZ RODITELjA: U Batočini, ispred kuće, nastradao samohrani otac Saša Kostadinović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!