GASNI FIJASKO EVROPSKE UNIJE: Odnosi između Pariza i Londona na ivici pucanja

G. ČVOROVIĆ

20. 10. 2022. u 21:23

DOGOVORA oko gasa nema. Šefovi država ili vlada zemalja članica EU zato juče i danas nemaju, faktički, o čemu da raspravljaju, kada je reč o limitiranju cena za rusko "plavo zlato", iako je početkom sedmice, optimistički, najavljivano suprotno.

ГАСНИ ФИЈАСКО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Односи између Париза и Лондона на ивици пуцања

Foto AP

Iako se Evropska komisija iz petnih žila trudila da uspostavi maksimalnu cenu za ruski plin, na čemu su naročito insistirali predsednici EK i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, u pompezno najavljivanom predlogu upućenom zemljama članicama, apsurdno, sve je navedeno osim - maksimalne cene!

Pribeglo se zato nizu jezičkih zavrzlama da bi se bar donekle ublažio fijasko. Tako je planirano da se utvrdi varirajuća donja i gornja granica, ali bez poznatih vrednosti. Faktički, to ništa ne znači kada je u pitanju "plafon" cena, jer bi u svakom pojedinačnom slučaju na kraju opet moralo da dolazi do dogovora, kog ni ovog puta nije bilo. Na ovaj način ispoštovana je primarna volja najjače evropske ekonomije, Nemačke, koja ne želi da se takne u suštinu tržišne utakmice.

Odnosi između Pariza i Berlina su zbog toga toliko zategnuti, da je tek za početak sledeće godine otkazan zajednički savet ministara dve zemlje koji je trebalo da bude održan sledeće sedmice. Zvanično, "zbog problema s agendom".

Lideri članica EU zato na stolu imaju druge predloge, koji se tiču pokušaja da se situacija s krajnje nestabilnim cenama bar do izvesne mere unormali. Među ovim predlozima je i zajednička nabavka gasa, da bi mu se tako snizila cena. Ali, na ovaj način bi moglo da se nabavi svega 15 odsto od potreba svake zemlje. Problem je i gde ga nabaviti.

BONUS VIDEO:

NEREDI U PARIZU: Pogledajte sukobe demonstranata sa policijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)