GREJALICE SKUPLJE ZA DESET ODSTO: Najjeftinije grejalice 15 evra, dok za inverter klime treba i do 500 evra

B. Ca. - S. B.

15. 10. 2022. u 08:21

ZIMNICA nije jedino što se sprema uoči ove zime. Grejalice, plinske boce i agregati podjednako su traženi kao i doskora paradajz i paprika.

ГРЕЈАЛИЦЕ СКУПЉЕ ЗА ДЕСЕТ ОДСТО: Најјефтиније грејалице 15 евра, док за инвертер климе треба и до 500 евра

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Odlaganje grejne sezone građane je nateralo da obezbede sopstvena grejna tela. Potražnja je velika, a cene veće nego lane za najmanje 10 odsto.

U nabavku je krenuo svako po svojim mogućnostima. Ko veruje da će sunce biti blagodarno, a hladni intervali kratki, bira jeftinije grejalice. Ima i onih koji su rešili da se obezbede na duži rok. Najjeftinije grejalice mogu da se kupe za oko 1.700 dinara, dok za inverter klime treba izdvojiti najmanje 300, a u proseku najčešće 500 evra. Trgovci kažu da je od septembra skočila potražnja, a naročito otkako su počele spekulacije o pomeranju grejanja.

- Od juče imamo stotine poziva i narudžbina radijatora, grejalica, peći, naročito u Beogradu koji je uglavnom oslonjen na centralno grejanje, pa građani gledaju kako da preduprede dane do početka rada toplana - rekao nam je operater u većem trgovinsikom lancu tehnike. - Tražnja je skočila drastično, a najviše za uljanim radijatorima, za koje kupci veruju da su najbolji odnos cene i kvaliteta. Koštaju od 5.500 do 19.000 dinara. Obične grejalice koje izduvavaju su od 1.700, pa idu do 15.000 dinara. Kao i sva ostala tehnika i ovi proizvodi namenjeni zagrevanju prostorija su skuplji u odnosu na prošlu godinu.

Kada je efikasnost, ali i potrošnja u pitanju, elektrotehničari najviše hvale inverter klime. Možda su u startu veća investicija, ali tvrde, isplativija na duže staze.

- Stan od 65 kvadrata se, ako je tokom zimskih meseci inverter klima neprestano uključena, može grejati za 6.000 do 7.000 mesečno - kaže elektrotehničar Milan Bojičić. - U toku dana dok ukućani nisu u stanu, može da se podesi na 17 stepeni, a uveče kada se svi skupe na 22 do 23 stepena i to je sada najisplativija varijanta. Ubedljivo najlošije su kvarcne peći, kaloriferi i uljani radojatori koji mnogo troše struju, a imaju malu moć grejanja.

Najjeftinije inverter klime koje se mogu naći na tržištu su oko 35.000 dinara do 90.000 dinara. Postoje i mermerni grejna tela koja rade na principu TA peći, a cena im je od 120 do 140 evra.

- Posle klime, najisplativije su TA peći i ovi mermerni grejači, koji akumuliraju i emituju toplotu - kaže Bojičić. - Problem je jedino ako se dogodi da sada zbog odlaganja grejanja svi u zgradi uključe razne grejalice na struju. Nema sumnje da će doći do ozbiljnih kvartova u trafostanicama, jer nisu projektovane za grejanje na struju.

I AGREGATI TRAŽENI

NE strahuju građani samo od hladnih radijatora. Mnogi su sumnjičavi i koliko će narednih meseci biti stabilno snabdevanje strujom, pa su rešili da se osiguraju agregatom. Njime mora oprezno da se rukuje, radi na benzin i ne sme da se drži u zatvorenom.

- Veoma mnogo se prodaju agregati - čuli smo u jednoj radnji u Subotici. - Najviše se prodaju oni od 3,5 kilovata koji su pogodni za domaćinstva. Oni koštaju oko 70.000 dinara i na njih može da se poveže svetlo, frižider, manje grejalice. Ne može šporet. Prodavali smo i one veće od 10 kilovata, koji koštaju od 300.000 do 400.000 dinara.

PLIN ZA ŠPORET

PLINARE su imale posla naročito u septembru. Građani stare prazne plinske boce menjaju za nove i pune.

- Prošlog meseca je potražnja bila veća nego ovog meseca - kažu u jednoj beogradskoj firmi. - Kupuju domaćinstva. Zamena boce košta 2.500 dinara, kao i na pumpi. Prošle godine je koštalo 2.100 dinara.

BONUS VIDEO - ROĐENDANSKO IZDANjE NOVOSTI: U nedelju, 16. oktobra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKA PROMENA NA FRONTU: Ukrajinski tenkista otkrio o čemu se radi