MIHOLJSKO LETO ŠTEDI TOPLANE: Temperatura će biti između 22 i 25 stepeni, nema potrebe grejati stanove dok je toplo

E. R.

14. 10. 2022. u 07:33

U MIHOLjSKO leto se uzdaju i građani i država. Toplane, radi ušetede energenata, radijatore neće grejati dokle god je lepo vreme.

МИХОЉСКО ЛЕТО ШТЕДИ ТОПЛАНЕ: Температура ће бити између 22 и 25 степени, нема потребе грејати станове док је топло

Foto Tanjug/AP

Na juče održanoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima zaključeno je da su svi spremni za sezonu, ali i da nema potrebe da se greju stanovi, ako je toplo napolju.

I predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da su energenti za zimu obezbeđeni, ali da je besmisleno, dok su spoljne temperature visoke, trošiti i koristiti grejanje.

- Temperatura će biti, po vremenskoj prognozi, između 22 i 25 stepeni i nema potrebe da se u toj situaciji ponašamo kao rasipnici - rekla je Ana Brnabić. - Energenti za zimu su obezbeđeni, ali je besmisleno trošiti ih ako za to nema potrebe. Konačnu odluku o početku grejanja bi trebalo da donosu lokalne samouprave. Nije ista temperaturu u Sjenici, gde je uvek hladnije i u nekim drugim gradovima u Srbiji.

I Ministarstvo energetike podvlači da je Radna grupa zaključila da ima dovoljno energenata, i gasa i mazuta. I sva su preduzeća spremna da grejna sezona počne 15. oktobra, ali i da uz toplo vreme ne treba grejati.

- Naravno da mislimo da ne treba grejati stanove kada je spoljna temperatura visoka i biće potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, ali svakako je sve spremno da grejna sezona počne na vreme - izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Foto D. Dozet

Prvi čovek "Srbijagasa" Dušan Bajatović juče je poručio da ove zime - nema smrzavanja.

- Ako je već miholjsko leto, dobro je da prištedimo. Zašto ne bismo uštedeli, umesto da potrošimo 50 miliona kubnih metara gasa više od 15. oktobra do 1. novembra - rekao je Bajatović. - Hoćemo da period trošenja gasa iz skladišta počne što kasnije, jer bismo morali čim počne malo hladno da "vučemo" gas iz skladišta - rekao je on. Želimo da što više uštedimo baš zbog toga ako se desi neka nesreća ili neko miniranje nečega. Trenutni cilj je da se pravljenjem što više struje iz gasa popunjavaju deponije uglja. Struju ne uvozimo već 15 dana. Donete su odluke o nabavci dodatnih količine lož-ulja, nafte i dizela, kako bi svaka toplana u Srbiji koja ima mogućnosti mogla da radi na alternativni energent. Bar mesec dana ako dođe do neke eksplozije na gasovodu. Ako zahladni pustićemo daljinsko grejanje sutra, ali još uvek nije hladno.

Regulativa predviđa da odluke o grejnoj sezoni donose lokalne samouprave. Imaju mogućnost da gase grejanje kada je prosečna spoljna temperatura 12 i više stepeni.

- Uvek postoji mogućnost da se zaustavi grejanje ako je spoljna temperatura veća - objašnjava Željko Marković, stručnjak za energetiku u "Dilojtu". - I to je onda pravo rešenje, ako imamo miholjsko leto. Ostvarili bismo uštedu u toplim danima, kada nam ne treba grejanje. To je dobro, da ne bacamo energiju. Ali ako je temperatura niska, onda mora da se greje. Onda toplane ne mogu da ne puste grejanje. Takvi su sadašnji propisi. Kada se ne bi grejalo po hladnom vremenu, svi bi se dogrevali na struju. Uštedeli bismo na mostu, a platili na ćupriji.

GRAĐANIMA GAS PO ISTOJ CENI

DUŠAN Bajatović juče je istakao da viša cena od 416 dolara za 1.000 metara kubnih gasa, do koje dolazi zbog promene formule, neće uticati na račune građana, jer država plaća razliku.

- Za privredu povećanje cene gasa sigurno neće biti veliko. O tome će se odlučiti uskoro - rekao je Bajatović. - Možda će se razmišljati o minimalnom povećanju cena za industriju. BIA, policija i kontraobaveštajne službe bave se sa kolegama u regionu bezbednošću gasovoda. Lokalno stanovništvo će biti angažovano da pomogne.

NIJE MALI KRIV ZA DOGOVOR SA NORVEŽANIMA, VLADA GA USVOJILA

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić potvrdila je juče da je Vlada Srbije potpisala ugovor sa Norvežanima o konsultantskim uslugama u enegetici i pozvala MUP da kazni one koji su na uvid medijima dali dokumente koji su označeni kao strogo poverljivi, jer je to ozbiljno krivično delo:

- Molim javno, iako sam već pričala sa Vulinom, da MUP istraži ovu situaciju i da dobijemo epilog i da konačno znamo ko to iz Vlade, ili neko ko ima uvid u ono što je bilo na sednici Vlade, sme da dokumente, jasno označene kao strogo povreljive, deli okolo i medijima.

Ona je objasnila da je dokument strogo poverljiv, jer se radi o energetici i zato što nam je taj vid konsultacija hitno potreban, a Norvežani su među najboljima na svetu, energetski najefikasniji i imaju najotporniji i najodrživiji energetski sistem u ovom trenutku u Evropi.

- Ako to što je taj dokument strogo poverljiv i tako bombastično jedan tajkunski medij objavio implicira korupciju, onda bih volela da znam da li otpužujte nas ili Norvežane za korupciju - kazala je premijerka. - Da li je neko transparentniji od Norvežana i da li se više od njih bori protiv korupcije?

To je urađeno, kako je istakla, u interesu Srbije, nije kriv Siniša Mali, već je to usvojila Vlada i njemu dala ovlašćenje da to potpiše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati