PUTIN: Moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj

Novosti online

12. 10. 2022. u 14:48 >> 15:01

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin rekao je da svetska ekonomija i energetski sistem preživljavaju duboku krizu, koja je povezana sa nestabilnošću cena i neravnotežom tržišta.

ПУТИН: Могуће стварање највећег „гасног хаба“ у Турској

Foto: Tanjug

 Ruski lider je najavio da je moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj u cilju snabdevanja Evrope.

 - Direktna, otvorena komunikacija posebno je neophodna sada kada cela svetska ekonomija i gorivno-energetski kompleks preživljavaju, iskreno, duboku krizu, povezanu sa nestabilnom cenovnom dinamikom energetskih resursa, disbalansom ponude i potražnje, kao i sa otvoreno subverzivnim akcijama pojedinih učesnika na tržištu koji se rukovode isključivo sopstvenim geopolitičkim ambicijama - istakao je Putin na otvaranju „Ruske energetske nedelje".

 - Savremena globalna energetika suočila se sa do sada neviđenim problemima, a izlaz iz tih problema mora biti prioritet na raznim platformama - dodao je Putin.

Putin je naglasio da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova“ u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

 - Izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova“ koji prolaze po dnu Baltičkog mora mogli bismo premestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri - najavio je Putin.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća