BOLNO PRIZNANJE EU: Naše blagostanje se baziralo na jeftinoj energiji iz Rusije

Novosti online

10. 10. 2022. u 22:01

BLAGOSTANjE EU se zasnivalo na jeftinoj energiji iz Rusije, a sada je potrebno da se traže izvori energije unutar Evrope, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na sastanku sa diplomatama EU.

БОЛНО ПРИЗНАЊЕ ЕУ: Наше благостање се базирало на јефтиној енергији из Русије

Foto: Profimedia

- Naše blagostanje se baziralo na jeftinoj energiji iz Rusije. Očigledno je da sada moramo da tražimo energetske izvore unutar Evrope, koliko je to moguće, a ne da menjamo jednu zavisnost drugom. Najbolja energija je ona koja se proizvodi u zemlji - rekao je Borelj.

On je podsetio da se EU dugo oslanjala na kinesko tržište u uvozu i izvozu, prenosu tehnologija, investicija i kupovala jeftinu robu, prenosi Sputnjik.

- Ljudi za sada nisu svesni činjenice da Rusija i Kina neće biti one države koje su bile za razvoj naše ekonomije, što zahteva ozbiljnu restrukturizaciju - naveo je Borelj.

On je dodao da je dostupnost kineskim tržištima sve složeniji, da predstoje ozbiljne promene, kao i da će to dovesti do političkih problema.

Evropska unija je u okviru osmog paketa sankcija Rusiji proširila ograničenja na Donjecku Narodnu Republiku, Lugansku Narodnu Republiku, Zaporošku i Hersonsku oblast, čiji su stanovnici na referendumima glasali za prisajedinjenje Rusiji.

BONUS VIDEO - UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri