"ZAPAD JE U PANICI ZBOG PREDSTOJEĆE ZIME" Erdogan o energetskoj krizi - "Cene rastu, Zapad ne zna kako će provesti ovu zimu"

Novosti onlajn

08. 09. 2022. u 16:03

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je Zapad u panici, jer se pita kako će provesti predstojeću zimu, uz cene koje ne prestaju da rastu.

ЗАПАД ЈЕ У ПАНИЦИ ЗБОГ ПРЕДСТОЈЕЋЕ ЗИМЕ Ердоган о енергетској кризи - Цене расту, Запад не зна како ће провести ову зиму

Foto: EPA

- Postoji tema energetske krize, cene rastu. Sada je Zapad u panici u vezi s tim kako će provesti ovu zimu. Zapad je u panici u vezi s tim šta će da radi. Nadam se da ćemo uz razumne korake preživeti ta iskušenja - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Hrvatskoj.

Turski predsednik, međutim, nije precizirao kakve bi korake Zapad mogao da preduzme da bi rešio problem rasta cena energenata.

Tokom jučerašnjeg sastanka s Erdoganom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će predstojeća zima u Evropi „biti hladna“, a ona naredna – „polarna“. Vučić je naglasio da je Srbiju od katastrofe i restrikcija struje spasilo samo to što je na vreme kupila ruski gas.

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do rasta cena električne energije, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i SAD.

Energetska kriza u Evropskoj uniji se dodatno pogoršala početkom jula, kada je došlo do prvih prekida isporuka gasa iz Rusije, usled tehničkih problema u radu turbina za gasovod „Severni tok“, prouzrokovanih sankcijama.

Evropska komisija je nakon toga pozvala zemlje Evropske unije da se pripremaju za potpunu obustavu isporuka ruskog gasa i aktivirala plan dobrovoljnog smanjenja njegove potrošnje u svim državama za 15 odsto od 1. avgusta ove do 31. marta sledeće godine.

(Sputnjik)

 

BONUS VIDEO: 

RUSKA MOĆ NA VOJNOJ VEŽBI "VOSTOK 2022": Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a