EVRO PAO ISPOD DOLARA: Velike posledice energetske krize zbog sankcija Rusiji

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

05. 09. 2022. u 18:19

RAT u Ukrajini, uvedene sankcije Rusiji i energetska kriza prouzrokovali su istorijski pad evra u odnosu na dolar.

ЕВРО ПАО ИСПОД ДОЛАРА: Велике последице енергетске кризе због санкција Русији

Foto: P. Milošević

Vrednost evropske monete je prema američkoj valuti u ponedeljak spala ispod 0,99 dolara, što nije zabeleženo poslednjih 20 godina, još iz vremena stupanja na snagu zajedničkog novca EU.

Do rekordnog pada došlo je posle najave “Gasproma” da će u potpunosti zavrnuti slavinu “Severnog toka 1”. Rusi su ovu informaciju saopštili u petak, a odmah posle vikenda došlo je do sunovrata evra. Gasovod je posle ranijeg zastoja trebalo da proradi ponovo u subotu, ali je odlučeno da može da bude pušten u rad tek posle kompletnog remonta turbine. “Simens” je doveo u pitanje opravdanost potpunog zatvaranja gasovoda zbog ovog remonta.

Evro je tako izgubio još 0,71 odsto vrednosti i pozicionirao se na 0,9883 dolara, što nije viđeno još od decembra 2002. Ovim se samo nastavio pad koji evropska moneta beleži od početka ruske intervencije u Ukrajini i uvedenih sankcija Moskvi.

BONUS VIDEO: 

ELIMINISAN ZAMIŠLjENI NEPRIJATELj: Pogledajte kadrove sa vojne vežbe "Istok-2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)