ŠTA JE "SAHALIN 2"? Putin govorio o važnom gasnom projektu - "Ima dovoljno stranih kompanija koje žele da uđu u ovo"

Novosti onlajn

05. 09. 2022. u 15:48 >> 16:41

POSTOJI veliki broj ruskih i stranih kompanija koje bi želele da se priključe projektu „Sahalin 2“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ШТА ЈЕ САХАЛИН 2? Путин говорио о важном гасном пројекту - Има довољно страних компанија које желе да уђу у ово

Foto: AP/Michael Shon

- Što se tiče ‘Sahalina 2’, imamo dovoljno i stranih i ruskih pravnih lica koji žele da se uključe u ovaj projekat - rekao je šef države na sastanku o socijalno-ekonomskom razvoju Kamčatke.

- Kako je naveo, „pitanje raspodele resursa iz ove oblasti vezano je sa našim obavezama, uključujući i rad operatera u ovom preduzeću, značajan deo ide u Japan, Južnu Koreju, ali naravno, za nas prioritet predstavljaju domaći potrošači - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, „sve ovo treba da se razradi u najskorije vreme, kao i drugi mogući izvori... (uključujući) i regasifikaciju“.

Na današnjem sastanku direktor „Novateka“ Leonid Miheljson je predložio da se ispita mogućnost isporuke tečnog prirodnog gasa iz projekata „Sahalin 2“ za gasifikaciju Kamčatke, gde će kompanija izgraditi infrastrukturu za regasifikaciju.

„Sahalin 2“

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o specijalnim ekonomskim merama u sektoru goriva i energetike u vezi sa neprijateljskim postupcima stranih država. U ukazu je propisana promena operatora velikog naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“. Na novo pravno lice će preći prava i obaveze dosadašnjeg operatora, kompanije „Sahalin enerdži“.

Imovina „Sahalin enerdžija“ biće preneta u vlasništvo Rusije, odnosno biće predata na korišćenje novom operatoru.

U „Sahalin enerdžiju“ ruskom „Gaspromu“ pripada 50 +1 odsto akcija, englesko-holandskoj kompaniji „Šel“ 27,5 a dvema japanskim kompanijama „Micui“ i „Micubiši“ 12,5 , odnosno 10 odsto. „Gasprom“ zadržava svoj udeo, dok su ostali akcioneri dužni da u roku od mesec dana obaveste vladu Rusije o saglasnosti da prihvate udeo kod novog operatora proporcionalan postojećem. Svi zaposleni u „Sahalin enerdžiju“ biće prebačeni u novu kompaniju.

Englesko-holandska kompanija „Šel“ je 28. februara saopštila da izlazi iz projekta „Sahalin-2“, dok je 2. marta američka kompanija „Ekson mobil“ saopštila da napušta projekat „Sahalin-1“. Japan je tada saopštio da ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom.

U okviru projekta „Sahalin-2“ gas se crpi sa tri platforme na moru a kapacitet je 9,6 miliona tona godišnje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ELIMINISAN ZAMIŠLjENI NEPRIJATELj: Pogledajte kadrove sa vojne vežbe "Istok-2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)