"MORAMO ZAUSTAVITI OVO LUDILO" Važan apel austrijskog kancelara zbog krize u EU

Novosti online

28. 08. 2022. u 21:15

AUSTRIJSKI kancelar Karl Nehamer saopštio je da podržava ideju da se na nivou Evropske unije ograniči cena električne energije.

МОРАМО ЗАУСТАВИТИ ОВО ЛУДИЛО Важан апел аустријског канцелара због кризе у ЕУ

Foto: Tanjug

- Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se događa na energetskim tržištima, a to je moguće samo kroz evropsko rešenje - rekao je Nehamer i dodao da će nastojati da razuveri članice Evropske unije koje se protive takvom rešenju.

- Napokon se nešto mora dogoditi. Ovo se tržište neće samo regulisati u svom sadašnjem obliku i pozivam svih 27 članica da zajednički hitno zaustavimo ovu eksploziju cena - kazao je austrijski kancelar.

Austrija u velikoj meri zavisi od ruskog gasa, posebno u industriji i grejanju, a pre rata u Ukrajini oko 80 odsto ukupnog snabdevanja gasom bilo je iz Rusije.

Većina električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a u austrijskoj javnosti raste nerazumevanje tržišnog sistema u kojem su cene gasa i struje usko povezane.

- Tržišna cena električne energije mora se smanjiti i odvojiti od gasa, kako bi se približila stvarnim troškovima proizvodnje - rekao je Nehamer i poručio da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ne može dozvoliti da svakodnevno utvrđuje cene struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)