UVOZE POLOVINU, PLAĆAĆE VIŠE: Hrvate na jesen čeka novo poskupljenje struje, sve glasniji pozivi na štednju

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

23. 08. 2022. u 09:15

KADA je reč o snabdevanju strujom u Hrvatskoj jedino se sa sigurnošću zna da će od jeseni ponovo da poskupi. Naime, Hrvatska uvozi 50 odsto električne energije i već sada je u nabavci deset puta skuplja od prodajne cene.

УВОЗЕ ПОЛОВИНУ, ПЛАЋАЋЕ ВИШЕ: Хрвате на јесен чека ново поскупљење струје, све гласнији позиви на штедњу

Foto Shutterstock

- Poskupljenje je neizbežno i Hrvatska elektroprivreda neće moći sama da finansira uvoz skupe struje. Domaćinstva su do sada najmanje osetila poskupljenja, a najviše mali preduzetnici - kaže Dražen Jakšić, direktor instituta "Hrvoje Požar" u Zagrebu.

Mere oko struje priprema i hrvatska vlada, a one uključuju štednju i racionalizaciju gde god se to može. Pre svega se to odnosi na javnu rasvetu u gradovima, ali i uštede u kućama kako bi se izbegle restrikcije. Kako sada stoje stvari neće biti problema sa isporukom struje građanima, ali se apeluje na racionalno trošenje struje.

- Mnogi i dalje nisu svesni da ako štedimo danas, više ćemo imati sutra kada počne zima. Štednjom se mogu izbeći isključenja - tvrdi Jakšić.

Hrvatska vlada je usvojila smernice za uštedu energije, pa se predlaže da prostorije budu grejane do 21 stepen, a u leto hlađene na 25 stepeni. Forsiraće se i upotreba LED rasvete u gradovima, što je već urađeno u riječkoj luci. Građani će se olakšati postavljanje solarnih panela, koji će biti oslobođeni plaćanja PDV-a, a ministar privrede Davor Filipović kaže da će se Hrvatska pridržavati svih mera koje donosi Evropska unija.

- Važno je da građani promene ponašanje, a malim promenama mogu se postići velike uštede. Čak 40 odsto ukupno potrošene energije odnosi se na potrošnju u zgradama i tu su najveće mogućnosti za uštedu struje - kaže Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri