SUOČAVAJU SE SA HUMANITARNOM KRIZOM: Postoji ogroman rizik od više smrtnih slučajeva u hladnim domovima ove zime

Novosti online

21. 08. 2022. u 15:58

VELIKA Britanija bi se mogla suočiti sa "humanitarnom krizom" koja uključuje loše zdravlje građana, mnogo smrtnih slučajeva i rastuću nejednakost ako vlada ne preduzme hitne mere u vezi sa povećanjem računa za energiju, upozorila je u petak Konfederacija Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

СУОЧАВАЈУ СЕ СА ХУМАНИТАРНОМ КРИЗОМ: Постоји огроман ризик од више смртних случајева у хладним домовима ове зиме

Foto Shutterstock

Organizacija je pisala kancelaru državne blagajne, tvrdeći da bi nereagovanje vlasti povećalo pritisak na zdravstvene službe koje su već napregnute.


- Zemlja se suočava sa humanitarnom krizom. Mnogi ljudi bi se mogli suočiti sa strašnim izborom između preskakanja obroka da bi zagrejali svoje domove i potrebe da žive u hladnim, vlažnim i veoma neprijatnim uslovima - napisao je šef NHS Nadhim Zahavi.

On je potom dodao kakve se posledice mogu da se dese.

- Ovo bi, zauzvrat, moglo dovesti do izbijanja bolesti širom zemlje i proširiti zdravstvene nejednakosti, pogoršati životne šanse dece i ostaviti neizbrisiv ožiljak na lokalne zajednice - smatra Zahvi.

NHS je istakao da će, osim što izaziva više bolesti, masovno siromaštvo verovatno "povećati već veliki broj godišnjih smrtnih slučajeva povezanih sa hladnim domovima".

Napominje se da bi situacija takođe mogla da utiče na mentalno zdravlje ljudi.

- Zdravstveni lideri su jasni da ako vlada ne preduzme hitne mere, to će izazvati vanrednu situaciju u zdravstvenom sistemu- naglasio je Zahavi.

Upozorenje dolazi pošto se predviđa da će računi za struju za prosečno domaćinstvo u Britaniji porasti na više od 4.200 funti (4.960 dolara) godišnje od januara 2023. nakon sledećeg povećanja gornje granice cena. Prošlog oktobra granica je bila postavljena na 1.400 funti (1.653 dolara).

BONUS VIDEO: Zapad preko noći zaboravio Marijupolj
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama