KO SU ČEČENSKI TERORISTI KOJI ŠURUJU SA ALBANCIMA: Posle ruske pobede pobegli na Zapad, sada hoće da love Srbe na Kosovu

Novosti online

21. 08. 2022. u 15:39

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je u današnjem obraćanju o pregovorima u Briselu i trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji pomenuo delovanje čečenskih i čerkeskih terorista na severu naše južne pokrajine.

КО СУ ЧЕЧЕНСКИ ТЕРОРИСТИ КОЈИ ШУРУЈУ СА АЛБАНЦИМА: После руске победе побегли на Запад, сада хоће да лове Србе на Косову

Foto: Jutjub/Assembly of Chechens of Europe/GROŠІ

Predsednik je rekao da su Čečeni, protivnici legitimnog predsednika ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova, primećeni 3. avgusta na severu Kosova, gde su se u Zubinom potoku sastali sa turskim državljaninom D. I. H. Doputovali su na sever vozilom marke "mercedes" novopazarskih registarskih oznaka.

- Oni su bili tamo sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i eliminacija naoružanih Srba na severu Kosmeta. Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bakajev, Idriz Azarsanov, H.A. i M.A - otkrio je Vučić.

On je rekao i da su se Čečeni interesovali na koji način mogu da dostave drugim obaveštajnim službama podatke, kako bi se oružane grupe Srba na severu Kosova neutralisale.

Vučić je dodao da su pomenuti teroristi povezani sa Džambulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Kadirova i predstavnicima takozvane "Čečenske Republike Ičkerije", koja je nestala sa ruskom pobedom u Čečenskom ratu.

Ahmed Halidovič Zakajev je vođa čečenskih separatista. On je 2007. godine od strane svojih pristalica proglašen za predsednika vlade u izbeglištvu "Čečenske Republike Ičkerije".

Tokom perioda "nezavisnosti" Čečenije devedesetih godina imao je čin brigadnog generala. U Drugom čečenskom ratu bio je jedan od vođa Operacije Džihad, tačnije zauzimanja Groznog 1996. godine, i komandovao je brigadom za specijalne namene.

Od januara 2002. godine živi u Velikoj Britaniji, gde je dobio azil. Tužilaštvo Ruske Federacije vodi postupak protiv njega zbog terorizma i ratnih zločina, kao i zbog osnivanja banditskih formacija.

Sredinom maja, Zakajev je stigao u Ukrajinu gde je izjavio da je njegova delegacija došla "sa ciljem stvaranja čečenske brigade kao dela međunarodne legije za odbijanje ruske invazije na Ukrajinu i kasniju deokupaciju Čečenije".

Drugi terorista sa kojim su povezani Čečeni koje je pomenuo Vučić je Džambulat Sulejmanov. Kao i njegov vođa Zakajev pobegao je na zapad nakon ruske pobede u Čečenskom ratu.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: NAŠA SVETINjA - MANASTIR VISOKI DEČANI - Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri