MINISTARSTVO FINANSIJA: U maju ostvaren budžetski suficit od 6,7 milijardi dinara

Tanjug

05. 07. 2022. u 16:17

U PERIODU januar - maj ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 71 milijardu dinara dinara, dok je samo u maju zabeležen budžetski suficit od 6,7 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА: У мају остварен буџетски суфицит од 6,7 милијарди динара

Foto P. Milošević

Ostvareni budžetski prihodi tokom pet meseci iznosili su 655 milijardi dinara, a rashodi 726 milijardi dinara.

Kada je reč o rezultatima ostvarenim samo u maju, naplaćeni su prihodi u iznosu od 145,3 milijarde dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 127,8 milijardi. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 69 milijardi dinara, i akciza u iznosu od 27,7 milijardi. Neporeski prihodi su iznosili 16,8 milijardi dinara, a priliv donacija 0,7 milijardi u navedenom mesecu.

Rashodi su u maju izvršeni u iznosu od 138,6 milijardi dinara. Izdaci za zaposlene su bili 30 milijardi dinara, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO 16,8 milijardi. Ostali tekući rashodi su iznosili 17,5 milijardi dinara, s obzirom da je sa ove kategorije isplaćen fiskalni stimulus mladima.

Na nivou opšte države u periodu januar - maj ostvaren je fiskalni deficit od 58,8 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 11,1 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZASTRAŠUJUĆI DETALJ: Šta razlikuje Borilovića od masovnih ubica iz Jabukovca i Velike Ivanče