ITALIJA U KANDŽAMA INFLACIJE: Porasle sve cene, na udaru najviše energenti - najveće brojke u poslednje četiri decenije

Novosti onlajn

03. 07. 2022. u 09:55

ITALIJA nije videla ovakvu inflaciju još od januara 1986. godine, kada je dostigla 8,2 odsto, baš kao i u junu. U maju je iznosila 6,8 odsto, a indeks potrošačkih cena zabeležio je rast na mesečnom nivou od 1,2 odsto. Energenti su porasli 42,6 odsto, koliko su bili i u maju, čak 48,7 odsto u junu.

ИТАЛИЈА У КАНЏАМА ИНФЛАЦИЈЕ: Порасле све цене, на удару највише енергенти - највеће бројке у последње четири деценије

Foto: Piksabej

Posebno su porasle cene neregulisanih energenata poput goriva sa 32,9 odsto na 39,9 odsto. Regulisani energenti nastavljaju da beleže vrlo visok ali stabilan rast od 64,3 odsto. Cene ubrzano rastu i kada se radi o prehrambenoj robi, uslugama rekreacije, kulturi i ličnoj nezi, gde dostižu porast od 5 odsto, dok su usluge vezane za transport porasle sa šest na 7,2 odsto.

Prema Kodakonsu (Koordinacija udruženja za zaštitu životne sredine i prava korisnika i potrošača), cene će nastaviti da rastu narednih nedelja što je posledica poskupljenja benzina, jer benzinske pumpe spekulišu cenovnicima, a benzin poskupljuje i za 10 odsto od početka ukrajinske krize.

Cene sirove nafte na međunarodnom tržištu nisu porasle koliko cene benzina na pumpama u Italiji, koje su mnogo iznad dva evra za litar.

Inflacija od osam odsto znači da će italijanske porodice godišnje potrošiti više od 2.457 evra, a porodice sa dvoje dece moraće da izdvoje 3.192 evra više nego dosad. U Italiji su poskupele namirnice, deterdženti i sve što je namenjeno ličnoj higijeni za 8,6 odsto.

Cene avionskih karata su se skoro udvostručile u odnosu na 2021. godinu, beležeći rast od 90,4 odsto na godišnjem nivou i od 23 odsto samo u prošlom mesecu. Hoteli su poskupeli za 18,1 odsto u junu prošle godine, a ove godine u maju za dodatnih 5,8 odsto.

Najviše je poskupelo voće – 10 odsto, kao i povrće – 11,8 odsto, javlja RTS.

Slična situacija je i celoj evrozoni, koja dostiže rekorde, u junu ove godine zabeležena je rekordna inflacija od 8,6 odsto, najveća otkad je stvorena Ekonomska unija.

 

BONUS VIDEO: 

DA LI JE SUKOB U UKRAJINI OGOLIO NAMERE ZAPADA? Milovan Danojlić - ispovest za nedeljne "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ŽIVOT ENCA FERARIJA: Iz svile u siromaštvo do svetske slave