VUČIĆ U RASINSKOM OKRUGU: "Mi smo na evropskom putu, ali se pre svega uzdam u naše snage" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 06. 2022. u 10:12

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Rasinski okrug.

ВУЧИЋ У РАСИНСКОМ ОКРУГУ: Ми смо на европском путу, али се пре свега уздам у наше снаге (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Pink

Vučić je prvo obišao radove na izgradnji deonice auto-puta u okviru Moravskog koridora, a potom je prisustvovao svečanom otvaranju aerodroma Rosulje.

12.15 - Odgovori na pitanja novinara

Odgovarajući na pitanje medija o ulasku Srbije u EU, Vučić kaže da je uvek realista, ali da naš ulazak u EU zavisi od geopolitičke situacije.

Kada je u interesu EU, kako kaže, zemlja može da dobije kandidaturu za članstvo, iako ništa nije uradila, i obratno.

- Nisam optimista. Naš put jeste evropski, ali se pre svega uzdam u naše snage i najvažnije mi je da smo pokazali da svojim radom možemo da unapredimo zemlju do neprepoznatljivosti - rekao je Vučić.

On je rekao da moramo da verujemo u sebe, i da nam niko drugi neće pokloniti ništa.

- Mi hoćemo da radimo i da se borimo, ne čekamo ničiju pomoć - kazao je on.

Vučić je govorio i o zabrani abortusa, o čemu je odluku doneo američki Vrhovni sud, i istakao je da je to pitanje u Srbiji uređeno, i da nikada ne bi podržao zabranu.

Foto: Printscreen/Pink

- Ja nikada ne bih podržao tako nešto, abortus je pravo žene da odlučuje. Da li mi se sviđa ili ne to je nešto drugo. Mi imamo prava i zakone koji to regulišu, i nismo planirali bilo šta da menjamo po tom pitanju - kazao je on.

Vučić je govorio i o protestu radnika "Fijata" kao i o razgovorima sa delegacijom predstavnika radnika te firme.

- Kada neko protestuje, u našoj zemlji su svi nefer, pa i mediji, svi su uvek na strani svakoga ko demonstrira. Nisu važni povod i razlog, svi kažu ispunite im zahteve, vidite da su nezadovoljni ljudi. A kada ispunimo zahteve onda kažu pa to su naše pare. A mi i dalje razgovaramo sa "Stelantisom" da oni pokriju najveći deo. Šta god da uradite, nekima neće da valja - kazao je on, i dodao:

- Ali da se vratim na ono što je izazvalo nervozu kod N1. Ne možete da promenite činjenicu da smo imali nula MiG-29, a sada imamo 14. Ne možete da promenite činjenicu da nije bilo prečistivača vode u Kruševcu, a sada ga ima.

Predsednik je rekao da je, po pitanju razgovora sa radnicima "Fijata", za njega problematična činjenica da obuka treba da traje 24 meseca.

- Ne možete da me ubedite da nisu mogli da obuče naše radnike za 12 meseci. Nego im je verovatno nedostajalo radne snage, pa su hteli našu obučenu. I moram da kažem da su Francuzi ispali više fer od Italijana. Ja sam sa jedne strani navijao za njih apsolutno, za radnike, ali sa druge strane moramo da čuvamo državni novac, i mislim da smo doneli najbolje odluke. Iako nisu presrećni ni prezadovoljni, mislim da radnici razumeju poziciju države - izjavio je Vučić.

On je rekao i da je Srbija kupovala dosta zlata, i da smo napravili pametan potez zato što smo povukli zlato iz inostranstva.

- Eto vidite šta su Rusima uradili. Sve pare koje su imali u inostranstvu, 300 milijardi, u jednom danu su im oteli. Kome će šta da padne u svetu da bude ljut na bilo koga, mi smo svoje zlato vratili u zemlju - rekao je predsednik.

Vučić dodaje da ga plaši zima i mogućnost razbuktavanja sukoba u Evropi.

- Plašim se da neće skoro kraj rata, i da će biti mnogo gore. Ali, naše je da čuvamo mir za sebe i svoj narod, i da gledamo da se nekako povučemo i preživimo, a da nam privreda napreduje, da ljudima isplaćujemo plate i penzije, i da se ponosimo svojom zemljom - zaključio je predsednik.

11.40 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić je pozdravio okupljene, i rekao je da je ovo veliki početak i velika stvar.

- Ja nisam znao da je ovde u Rosuljama tako pogodno mesto za aerodrom, divna je i ova pista. Osim unutrašnjeg saobraćaja malim avionima, moraćemo da osposobimo ovaj aerodrom kako bi i iz inostranstva moglo da se sleće ovde. To će dodatno doprineti, uz auto-put i prugu, daljem napretku ovog kraja. Leonardo da Vinči je svoju fascinaciju letenjem sažeo u jednoj rečenici: "Jednom kada probaš da letiš hodaćeš zemljom sa očima okrenutim nebu, zato što si gore bio i gore želiš da se vratiš". Antoan de Sent Egziperi je rekao da voli da leti zato što to oslobađa od tiranije sitnih stvari - rekao je predsednik.

On je dodao da bi mogao dugo da priča o tome, i da je to najveća ljudska fascinacija još od Dedala i Ikara.

- Pa ipak, u moru citata i knjiga, najlepšu metaforu o letenju ostavio nam je DŽejms Metju Beru u Petru Panu. On je rekao da onda kada posumnjate da možete da letite zauvek gubite moć da to možete da uradite. Osnovali smo preduzeće Aerodromi Srbije. Neki su govorili da su to megalomanski snovi. Doduše pričali su i da neće postojati novi putevi, pruge, bolnice i fabrike. A ima ih zato što smo bezuslovno verovali u letenje i u svoje snove, u vredan i marljiv rad, koji je ideju srpskog sna pretvorio u viziju - rekao je predsednik.

Vučić podseća da je u ovaj aerodrom uloženo 478 miliona dinara, i istakao je da je to novac građana Srbije.

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

- Cela Srbija gleda i želi razvijeniji Kruševac. Samo još čekam da izađete sa idejom da izgradite kosmodrom u Kruševcu - rekao je predsednik kroz smeh.

Verujem da će ovo doprineti daljem razvoju sveukupnog turizma, sve do Naupare i LJubostinje, rekao je predsednik.

- Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, hvala vam na ovom veličanstvenom dočeku. Živela Srbija - zaključio je on.

Posle obraćanja predsednika usledili su padobranski skokovi, koji su izazvali pažnju okupljenih.

Zastave su tokom padobranskih skokova nosili pripadnici Vojske Srbije - zastavu Republike Srbije Todorović Milan, Miladin Gojković je nosio znamenje vojske Srbije, dok je Dalibor Simić nosio zastavu Grada Kruševca.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Na aerodrom je potom sleteo dvomotorni avion marke Pajper Seneka, čime je vazdušna luka Rosulje i zvanično otvorena. Letelica koja je preletala pistu je izazvala oduševljenje prisutnih, pogotovo dece. 

"Pajperom" je pilotirao nastavnik letenja Goran Bošković iz Trstenika, a kada se letelica zaustavila na pisti usledio je vodeni pozdrav - prolazak aviona kroz lukove od mlazova vode iz šmrkova.

Sa pilotom Boškovićem se srdačno rukovao i pozdravio predsednik Aleksandar Vučić.

foto: Novosti

Na aerodrom su potom sletele i "Cesne" i domaća "Lasta". 

Aleksandar Đorđević, predsednik Aero kluba "Mihajlo Živić", je predsedniku Vučiću uručio plaketu zahvalnosti za sve što je uradio kako bi pomogao izgradnju aerodroma "Rosulje".

11.31 - Ceremonija otvaranja aerodroma Rosulje

Predsednik Vučić je po dolasku na aerodrom razgovarao sa upravom nove vazdušne luke, i istakao je da je ovo sjajna investicija.

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

- Biznis avijacija najbrže raste u svetu. Šta je sledeće, šta ćete da tražite, kosmodrom - rekao je Vučić kroz smeh.

Intoniranjem himne Republike Srbije Bože pravde počela je svečana ceremonija, koju na samom aerodromu prati veliki broj ljudi.

FOTO: Novosti

FOTO: Novosti

Aleksandar Đorđević, predsednik aero kluba "Mihajlo Živić" iz Kruševca je rekao da je prekretnica u izgradnji aerodroma nastupila 2020. godine, kada su dobili podršku države.

- Nadam se da ćemo imati podršku države i za proširenje aerodroma. Završetak ovog kapitalnog projekta značajno će uticati na dalji razvoj srpskog vazduhoplovstva. Aero klub i grad Kruševac dobili su jedan od najlepših aerodroma zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću. Želim vam svima vedro nebo - rekao je Đorđević.

10.39 - Obraćanje na Moravskom koridoru

Predsednik Vučić se zahvalio svim radnicima, i rekao je da će auto-put do Kruševca biti završen pre kraja godine.

- To je odlična vest za ceo ovaj kraj, ne samo za Kruševac. Vredno radimo i na deonici Čačak-Kraljevo, kao i na deonici Čačak-Požega. Čačak postaje centar Srbije. Ovo je velika prilika da se napravi jedna velika industrijska zona ovde, i jednu između Čačka i Kraljeva. Da deo ljudi koji je napuštao ove krajeve može da se vrati - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On se zahvalio američkoj kompaniji "Behtel" i turskoj "Enki", kao i Britancima koji su finansirali.

- Želim da se zahvalim svima njima, kao i Indijcima koji rade ovde. Ponosan sam na to koliko se Srbija promenila. Prosečna plata u Kruševcu je pre 10 godina bila 290 evra, a sada je 571. Da li je to mnogo dobar život-nije. Da li je bolje nego što je bilo. Pa naravno da jeste. Živela Srbija - zaključio je Vučić.

Obraćanje ambasadora

Ambasadorka Velike Britanije Šon Meklaud je istakla da je ponosna što njena zemlja finansira prvi pametan auto-put u Srbiji.

Foto: Printskrin Youtube/Tanjug

- Agencija britanske vlade ima ambiciju da finansira i druge važne projekte u Srbiji, posebno u oblasti energetskog transporta. Srećna sam što sam ovde na Moravskom koridoru - rekla je ona.

Američki ambasador Kristofer Hil je rekao da je srećan i ponosan što prisustvuje radovima ovom istorijskom projektu.

Foto: Printskrin Youtube/Tanjug

- Naravno, nijedan put se ne može izgraditi za dan, ali kada budu bili završeni imaće neverovatnu važnost za Srbiju i ceo region. Mislim da je kvalitet puta, kvalitet kompanija takođe govore o kvalitetu zemlje u kojoj se sprovodi ovaj projekat - rekao je on.

Hil je rekao da je ponosan što je Srbija partner njegove zemlje. 

Turski ambasador Hami Aksoj je rekao da "Behtel" i "Enka" rade veliki posao na Moravskom koridoru.

Foto: Printskrin Youtube/Tanjug

- Pre dolaska ovde video sam tri velike turske investicije sa predsednikom Vučićem, i ovo je još jedan veliki projekat na kome radimo zajedno. Hvala vam puno, rekao je Aksoj.

10.00 - Obilazak Moravskog koridora

Predsednik Vučić je u razgovoru sa direktorom "Koridora Srbije" Aleksandrom Antićem istakao da je eksproprijacija 100 odsto završena, i da radovi napreduju odlično.

Izvođači radova i Antić su predsednika upoznali sa detaljima radova, a Vučića je posebno zanimalo koliko ljudi radi na Moravskom koridoru.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

- Mnogo je važno za ljude u Trsteniku, trebalo bi između Kruševca i Trstenika da uradimo industrijsku zonu, da time podignemo dodatno oba grada. I jedna industrijska zona nam je potrebna između Čačka i Kraljeva, tri ili četiri velike fabrike bi bile spas - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

On je istakao da je deonica Čačak-Kraljevo izuzetno važna, i rekao da je neophodno i da se Kragujevac dobro poveže sa auto-putevima.

- Mora da bude bolje, moramo još da uradimo. Ali ja hoću da kažem da sam ponosan, i želim da čestitam izvođačima radova, koji su uradili mnogo. Imamo 3.600 ljudi koji rade na samo jednom projektu, a samo 1.700 građana Srbije od toga. Sve ostalo su Indijci i Turci - kazao je predsednik.

Vučić ističe da je saobraćajnica do Temišvara takođe strašno važna, ali je i podsetio da tek kreće izgradnja puta Beograd-Zrenjanin.

- Kada spojimo sve ovo, uradimo obilaznicu oko Kragujevca, onda smo stvarno premrežili Srbiju. Gradi se i Dunavska magistrala, a sa auto-putem prema Vršcu mnogo ćemo pomoći i Pančevu. To je grad budućnosti, najbrže će rasti zbog broja fabrika i kvaliteta investitora. Ali će rasti i Alibunar, i ceo vršački kraj - dodao je on.

Predsednik ističe da Kruševac danas izgleda sjajno u odnosu na period od pre 10 godina.

- I ja znam da će tražiti uskoro da se proširi pista u Rosuljama, da mogu da sleću i veliki avioni, to sve možemo kad imamo rast. Hoću da kažem da "Behtel-Enka" radi izuzetan posao, kao i Amerikanci i Turci - rekao je Vučić.

On dodaje da su Amerikanci pokazali neverovatnu ekspeditivnost, i da je sve prošlo glatko.

- Zahvaljujući njima smo finansirali ovaj projekat, i zato ide brzo. Ovo će biti najsavremeniji auto-put u Srbiji. Mnogo sam srećan kada dođem ovde i vidim da napreduje. Nadam se da će biti završen put do 1. decembra, da ljudi koji se vraćaju za praznike mogu da koriste put i budu ponosni na svoju državu, i da nam se vrate - rekao je predsednik.

Vučić kaže da "Behtel Enka" radi korektno, i da je to izuzetno važno. On je američkom ambasadoru Kristoferu Hilu rekao da će ovaj auto-put biti najširi u Srbiji, ali i da će ljudi moći da uživaju u divnim predelima.

- Hvala vam što ste nas podržali - kazao je Vučić, a onda je u šali zamolio britansku ambasadorku Šon Meklaud da nađe još novca kako bi Srbija nastavila da gradi puteve, ali i eventualno nuklearnu elektranu.

Predsednik je rekao, povodom izjave nemačkog ministra Habeka, da se mnogi smeju njegovim rečima, ali da je on ozbiljan političar koji je rekao istinu svom narodu.

- On ne laže nikoga, tako se ponaša neko ko je odgovoran i pametan. A onaj ko ne vidi šta se dešava oko njih, pa zapitajte ko tu treba da se smeje. Habek je sa takvim izjavama skočio u mojim očima. Ja ne smem to da kažem zato što bi mene u Srbiji ubili da to kažem. LJudi moraju da znaju da vremena nisu laka, iako ćemo se mi boriti na svaki način. Ako se sukob na istoku ne završi, situacija će biti još teža - rekao je on.

Foto: Novosti

Predsednik je pričao i sa jednim od radnika, Edinom iz Novog Pazara, kome je obećao da će nakon završetka radova auto-put biti produžen ka njegovom gradu.

- Video sam da imamo mnogo radnika iz Indije i na putu Ruma-Šabac. Strašno vredni ljudi, rade i na najvećim vrućinama, ali i kada je bilo najhladnije. Mi imamo u pet meseci ove godine više ljudi iz inostranstva koji su tražili boravišnu i radnu dozvolu nego cele prethodne godine - kazao je Vučić.

On je rekao da će ovaj auto-put najviše značiti za industriju, ali će pomoći i srpskom turizmu.

- Mnogo mesta imate da posetite, od manastira LJubostinje, Naupara. O Vrnjačkoj banji da ne govorim. Mi uvek mislimo da su Kopaonik i Zlatibor glavni, a Vrnjačka banja je ustvari broj 1 po broju noćenja. Od Čačka do Banje će se ići za pola sata, iz Beograda do Banje za sat i 20 minuta. To je velika stvar - istakao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)