LITAR GORIVA U EU CILJA 3 EVRA: Embargo Brisela podigao cene benzina i dizela

E. V. N.

24. 06. 2022. u 11:00

NA srpskim pumpama drugu nedelju zaredom, derivati nisu poskupljivljali. Međutim, maloprodavci očekuju da bi do rasta moglo da dođe danas, kada Vlada bude utvrđivala nove kontrolisane cene za narednih sedam dana. Trenutno litar evrodizela maksimalno može da košta 209 dinara, a benzina 198.

ЛИТАР ГОРИВА У ЕУ ЦИЉА 3 ЕВРА: Ембарго Брисела подигао цене бензина и дизела

Foto AP

Cene goriva na Starom kontinentu ponovo grabe uvis, a u EU se pribojavaju da bi uskoro mogle da pređu astronomsku granicu od tri evra za litar. To je direktna posledica evropskog šestog paketa sankcija, koji predviđa zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima. U Evropi strahuju i od nestašica, koje očekuju na leto. Problem će biti i kerozin koji pokreće avione. Analitičari upozoravaju da će kriza biti verovatno jača nego tokom naftnog šoka sedamdesetih.

Zbog briselskog embarga, ni Srbija neće moći da kupuje rusko crno zlato od 1. novembra, te se od tada očekuju izvesne teškoće u snabdevanju našeg tržišta. Poslednjih meseci NIS, rukovodeći se tržišnim principima, 60 odsto nafte uvozi iz Rusije, jer je jeftinije. Zbog embarga ćemo biti prinuđeni da nabavljamo skuplju sirovinu, što će dodatno podizati cene goriva na našim pumpama, a time i inflaciju.

Foto AP

Izuzetak od šestog paketa sankcija dobile su Mađarska, Češka i Slovačka, jer nemaju izlaz na more. Međutim, ako bi mađarski MOL, koji posluje u Srbiji, imao jeftinije gorivo, ono ne bi moglo da dođe na naše tržište. Kako ukazuje Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, ukoliko ti derivati budu proizvedeni od ruske nafte, oni neće moći da budu uvezeni posle 5. decembra.

U Sloveniji je na pojedinim pumpama prethodnih dana dolazilo do nestašice, jer građani u strahu od poskupljenja prave zalihe. Hrvatska je u utorak zamrzla cene na svim pumpama, osim na onim koje su na auto-putevima, da ne bi prešle dva evra. Ovaj potez predstavlja veliki udar na poslovanje malih trgovaca, jer će biti na gubitku i procenjuje se da će morati da stave ključ u bravu. Crnogorski premijer je poručio da će Vlada uraditi sve što bude mogla kako bi obuzdala dalji rast cena goriva, ali nije precizirao šta konkretno.

Kako prenose zapadni mediji, svetski analitičari smatraju da će zabrinutost za snabdevanje naftom na svetskom tržištu, nakon sankcija EU protiv ruske nafte, nastaviti da podiže cene ove sirovine. To je loša vest, i znači da će spirala poskupljenja crnog zlata nastaviti da se preliva na cene goriva.

U Hrvatskoj je od utorka zamrznuta cena benzina na svim pumpama, osim na onima koje su na auto-putevima. Tako da će dve sedmice litar osnovne vrste benzina super 95 koštati dva evra, a dizela 1,9 evra. Da Vlada nije intervenisala cena bi prešla dva evra. Premijum goriva su skuplja za oko 10 do 15 odsto, a na auto-putevima će se plaćati puna cena koja prelazi dva evra. Problem su male pumpe u privatnom vlasništvu, koje nisu na auto-putevima i procenjuje se da bi sa ovakvom politikom cena uskoro mogle da propadnu.

Litar supera i dizela u Sloveniji se kreće od 1,75 i 1,84 evra, a na nekim pumpama goriva nema. U odnosu na pređašnje cene, punjenje rezervoara od pedeset litara sada je skuplje za 9,75 evra. U slovenačkoj vladi kažu da derivata ima dovoljno i da će sprečiti svaku špekulaciju sa prodajom.

Slovenački "Petrol" zbog zamrzavanja cena goriva u Sloveniji i susednoj Hrvatskoj beleži manji prihod u prvih šest meseci za 54 miliona evra. Tvrde da na prodaji ostvaruju gubitak i traže od države povrat izgubljenog novca.

Zbog rasta cena goriva, potrošači u Evropi moraju duboko da zavuku ruku u džep. Postoji bojazan i od nestašica, koje se u pojedinim evropskim regionima već osećaju. Procenjuje se da rezerve goriva trenutno iznose mesec i po do dva. Nestašice se naročito očekuju tokom leta, kada budu krenule seobe za godišnje odmore.

Bezolovni benzin u Francuskoj prodaje se od 2,15 do preko 2,30 evra na najvećem broju najprometnijih pumpi, i pored državne dotacije od 18 centi za svaki litar. Dizel je još skuplji, imajući u vidu da je Rusija najveći proizvođač. Francuski mediji citiraju profesora Tjerija Brosa sa Fakulteta političkih nauka u Parizu, stručnjaka za energiju i klimu, koji predviđa da bi cena goriva uskoro mogla da skoči na 2,50. Ima i onih koji se pribojavaju prelaska astronomske granice od tri evra. Građani sve manje ulaze u automobile i koriste alternativna sredstva prevoza. Neki megarmarketi koji poseduju svoje pumpe nude određenim danima daleko niže cene, u zamenu za bonove za kupovinu proizvoda široke potrošnje pod određenim uslovima.

* * * * * * * *

U REGIONU POVOLjNIJE

NAJJEFTINIJI benzin je u Belorusiji 0,68 evra po litru, a slede Rusija, Malta i Turska sa cenom od 1,51 evro. Srbija je u grupi jeftinijih, i kod nas treba izdvojiti 1,68 evra. Najnižu cenu dizela imaju Belorusija, Rusija i Malta. Turska je na petom mestu sa 1,65 evra, a Srbija na desetom mestu sa 1,78 evra. U Bugarskoj litar benzina košta 1,69 evra, a dizela 1,74. Potrošači u Crnoj Gori ove dve vrste goriva plaćaju 1,73, odnosno 1,78 evra. U Severnoj Makedoniji derivati više nisu najjeftiniji u regionu, za litar sada treba izdvojiti 1,78 evra.

PREDLAŽU SUBVENCIJE ZA GRAĐANE

U HRVATSKOJ postoji i predlog subvencionisanja goriva građanima od strane države, nakon turističke sezone koja će doneti državnoj kasi dosta para. Delili bi se građanima vaučeri, kako bi izdržali nove udare cena. Prema tom predlogu Centar za vozila Hrvatske izračunao bi koliko je neki vozač prešao kilometara i bilo bi mu vraćene tri kune, što je oko 0,4 evra, za svaki pređeni kilometar.

KOD FINACA NAJSKUPLjE

U POJEDINIM skandinavskim zemljama prosečna cena za litar goriva već je premašila 2,5 evra! Prema podacima od 20. juna, najskuplji benzin u Evropi plaćaju Finci, 2,53 evra, a slede Island i Norveška. Na četvrtom mestu je Grčka u kojoj se prodaje po 2,42 evra. Dizel najviše plaćaju potrošači u Švedskoj, na Islandu, Norveškoj i Finskoj. Na omiljenoj letnjoj destiniciji Srba, u Grčkoj, košta 2,11 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)