NAFTA ĆE TEK DA POSKUPI: Potpredsednik ruske vlade najavio mogući crni scenario

Tanjug

16. 06. 2022. u 12:18

RUSIJA ne isključuje još snažniji rast cena nafte do kraja godine, mada će sve zavisiti od balansa između ponude i tražnje, izjavio je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

НАФТА ЋЕ ТЕК ДА ПОСКУПИ: Потпредседник руске владе најавио могући црни сценарио

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Dodao je da se Rusija i dalje nada da će globalna potražnja za naftom porasti uprkos stalnoj neizvesnosti u pogledu mogućih mera lokdauna u Kini vezanih za kovid-19, prenosi Tass.

- Ima raznih prognoza... Naročito sugerišu na dalji rast (cene) nafte. Sve zavisi od balansa između potražnje i ponude. Nadam se da će potražnja nastaviti da se oporavlja tokom godine kako je planirano, mada postoje izvesni rizici vezani za blokade u NR Kini, tako da ostaje da se vidi kako će se razvijati globalna ekonomija i potrošnja - rekao je Novak.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, u organizaciji Fondacije Roskongres, održava se od 15. do 18. juna.

Ovogodišnji jubilarni, 25. po redu SPIEF, nosi naziv: „Nove mogućnosti u novom svetu“. Na skupu učestvuju zvaničnici i poslovni ljudi iz više od 120 zemalja sveta, među kojima, kako navodi Tass, i oni "iz ne baš prijateljskih zemalja" poput Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Nemačke i Holandije.

Forumu će danas prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Prema rečima portpartola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin će se sastati sa privrednicima kako bi razgovarali o situaciji u automobilskoj industriji, a sastanku će prisustvovati i zvaničnici ruske vlade.

Pred toga, Putin će imati kontakte i sa preduzetnicima i investitorima, naveo je Peskov.

U okviru SPIEF-a planirano je održavanje brojnih panela, uključujući forume malih i srednjih preduzeća, zatim kreativnog biznisa, bezbednosti lekova, kao i SPIEF Junior Dijalog i SPIEF Sportska nedelja.

 

BONUS VIDEO: UKUSNO I TAČKA: U Moskvi pod novim imenom počeli da rade nekadašnji "Mekdonaldsovi" objekti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju