RUSKA NAFTA MOŽE DO NAS I "DRUŽBOM": Nove sankcije Evropske unije dižu cenu derivata na pumpama u Srbiji

E. B. TALIJAN

07. 06. 2022. u 12:00

SAMO da nafte i goriva ima i da hrvatskim Jadranskim naftovodom ("Janaf") nesmetano stiže crno zlato u našu zemlju.

РУСКА НАФТА  МОЖЕ ДО НАС  И ДРУЖБОМ: Нове санкције Европске уније дижу цену деривата на пумпама у Србији

Foto: Tanjug

To je za Srbiju najvažnije u okolnostima dramatične energetske krize na svetskom nivou, koju dodatno zaoštrava novi paket sankcija Evropske unije, odnosno zabrana snabdevanja ruskim crnim zlatom morskim putem, do kraja godine. Ova mera je već dovela do skoka nafte na svetskim berzama, te je barel "brenta", za isporuku u julu, juče porastao na 120,1 dolar. Stručnjaci predviđaju da će u narednom periodu cena ove sirovine ići uzlaznom linijom, dok ne dođe do stabilizacije na tržištu. To će uticati na poskupljenje goriva kako na evropskim, tako i na srpskim pumpama.

NOVI REKORD

CENA tečnog naftnog gasa (TNG) na beogradskim pumpama dostigla je novu rekordnu cenu od oko 112 dinara za litar, a u prethodnih mesec dana je bila na nivou od 110 dinara. TNG nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte.

Savetnik za energetiku u PKS Ljubinko Savić ukazuje da NIS, osim preko hrvatske luke Omišalj, ima mogućnost da doprema rusku naftu i putem cevovoda "Družba", jer je "Janaf" povezan sa njegovim južnim krakom. Mađarska i Slovačka su izuzete od embarga i dozvoljeno im je da se tim naftovodom snabdevaju. Ukoliko bi i Srbiji bilo omogućeno da koristi rusko crno zlato koje stiže ovom trasom, NIS ne bi bio prinuđen da nabavlja sirovinu iz drugih izvora ako je skuplja. Time bi mogla da se obezbedi i povoljnija maloprodajna cena goriva na našem tržištu.

Nove evropske sankcije, kako je saopštilo Ministarstvo energetike, onemogućavaju snabdevanje NIS ruskom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj i dalje "Janafom" do Rafinerije u Pančevu, ali bi mogao da nastavi da uvozi crno zlato drugog porekla. NIS je i ranije dve trećine sirovine nabavljao iz Iraka i Kazahstana. U poslednje vreme je situacija bila obrnuta, te je 60 odsto uvezenih količina bila ruska nafta, zato što je njena cena bila niža. Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe da bi i naša zemlja trebalo da ima pravo da se snabdeva ruskom naftom preko "Družbe", kao što su izuzete Mađarska i Slovačka, jer nemaju morske luke.

- Za nas je najvažnije da "Janaf" radi i da se tom transom doprema sirova nafta do Srbije - naglašava Atanacković. - Kada se jedan prodavac skloni sa tržišta, u ovom slučaju Rusija, Evropa će morati da se okrene drugim proizvođačima. Biće veća tražnja usmerena ka njima i to vodi u poskupljenje nafte, a onda i derivata i NIS će biti prinuđen da podigne cene goriva. Sada je došlo do nove krize, koja će posle izvesnog vremena da se stabilizuje.

PREVOZ ENERGENTA ŽELEZNICOM

DEFINISAN je prevoz 256.000 tona uglja godišnje EPS, a izvesna je i distribucija dodatnih količina od 45.000 tona, objavile su "Železnice Republike Srpske" na internet stranici te kompanije.

- Dnevno će na relaciji Prijedor - Zvornik - Svilajnac teretnom kompozicijom biti distribuirano 800 tona uglja - navodi se u saopštenju. - Izvestan je prevoz i dodatnih količina za Srbiju iz Republike Srpske od 45.000 tona. To će u narednom periodu biti definisano ugovorom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)