PAPRENA POSKUPLJENJA U GRČKOJ: Letovanje za mnoge postaje samo san - inflacija najveća od 1994. godine

Novosti online

13. 06. 2022. u 13:42

INFLACIJA u Grčkoj je u maju dostigla 11,3 procenta na godišnjem nivou, vođena skokom cena energije i hrane.

ПАПРЕНА ПОСКУПЉЕЊА У ГРЧКОЈ: Летовање за многе постаје само сан - инфлација највећа од 1994. године

Foto: Nenad Živanović

Cena gasa je skoro utrostručena u odnosu na godinu dana ranije, dok je hrana poskupela za 12,1 odsto, dodatno opterećujući porodične budžete, posebno finansijski slabijih domaćinstava, izveštava list Ekatimerini.

Osnovne životne namirnice – hleb, mleko, maslinovo ulje, meso, voće, povrće – zabeležile su visok rast cena čak i na mesečnom nivou, dodaje se u tekstu.

Majska inflacija od 11,3 procenta je druga najviša godišnja stopa zabeležena za mesec maj od 1993. godine, kada je iznosila 16,4 posto, a poslednji put kada je u bilo kom mesecu iznosila 11,3 procenta bilo je 1994. godine.

Imajući u vidu uporno visoke cene nafte, na pumpama širom Grčke bezin danas u proseku košta 2,37 evra po litru, a dizel 1,96 evra.

Za mnoge će letnji odmor u Grčkoj ove godine možda postati "san letnje noći", s obzirom na veoma velika povećanja cena trajektnih i avio karata, goriva i smeštaja, ističe Ekatimerini.

Na godišnjem nivou su u maju najviše poskupeli energenti, prema podacima Grčkog zavoda za statistiku (ELSTAT). Prirodni gas je poskupeo za 172,7 odsto u odnosu na maj 2021. godine, električna energija za 80,2 odsto, lož ulje za 65,6 posto, a gorivo i maziva za 36,6 procenata.

Kad je reč o hrani, cene hleba i cerealija su porasle za 13,4 posto, u velikoj meri kao posledica oštrog rasta cena brašna nakon ruskog napada na Ukrajinu, mlečni proizvodi i jaja su skočili za 14,1 procenat, maslinovo ulje za 23,2, meso za 13,8, povrće za 13, a kafa za 6,3 odsto.

BONUS VIDEO:

KOD NAS ĆE SE SRBI UVEK OSEĆATI KAO KOD KUĆE: Grčki ministar turizma za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)