NAJGORI MOGUĆI SCENARIO Nemački stručnjak: Evropu čeka dalji skok inflacije i pravi cenovni šok

M.Đorđević

04. 06. 2022. u 10:28

ZEMLjE EU suočavaju se sa ozbiljnim problemima zbog embarga na isporuke nafte iz Rusije. Šef Brigelovog istraživačkog centra u Briselu Guntram Volf je u intervjuu datom magazinu Špigl pozvao da se pripreme za „najgori mogući scenario“.

НАЈГОРИ МОГУЋИ СЦЕНАРИО Немачки стручњак: Европу чека даљи скок инфлације и прави  ценовни шок

Zgrada EU u Briselu / Foto AP

U Evropi se ostvaruje „najgori mogući scenario” nakon odluke o bojkotu nafte iz Rusije, izjavio je Guntram Volf, šef Brigelovog istraživačkog centra u Briselu, odgovarajući na pitanja magazina Špigl.

On veruje da će u bliskoj budućnosti obični Evropljani osetiti posledice ovog koraka. Evropsku uniju čeka porast inflacije i pravi „cenovni šok” i teško je predvideti u kom trenutku će cene resursa stati. 

- Vlade će možda pokušati da ublaže cenovni šok popustima na benzin, smanjenjem poreza i subvencijama, kao što su to činile poslednjih meseci. To bi moglo da poveća javni dug, upozorio je Volf. 

Ekonomista smatra da embargo na naftu može samo dugoročno da ugrozi prihode Rusije. Međutim, postoji i druga tačka gledišta. Tako je šef analitičkog centra Energi Comment Štefen Bukold uveren da će Moskva lako naći nova tržišta i susretljivije kupce, na primer, u Aziji.

Kao rezultat toga, dopisnici Špigla došli su do zaključka da se „važan korak” šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen pretvorio u „tihi horor” za nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka. 

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu