„GASPROM“ ZAVRNUO SLAVINU: Gigant prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku gasovodom „Jamal-Evropa“

Novosti onlajn

12. 05. 2022. u 15:56

„GASPROM“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku, jer mu je zabranjeno da koristi poljsku deonicu gasovoda „Jamal-Evropa“, saopštio je portparol ruske kompanije Sergej Kuprijanov.

„ГАСПРОМ“ ЗАВРНУО СЛАВИНУ: Гигант прекида транспорт руског гаса кроз Пољску гасоводом „Јамал-Европа“

Foto: Printskrin

On je podsetio da su ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina i uredbom Vlade Rusije 11. maja uvedene sankcije nizu inostranih kompanija, među kojima je i poljska EuRoPol GAZ, vlasnica poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa“.

- Utvrđena je zabrana obavljanja poslova i isplata u korist lica koja su pod sankcijama, a za 'Gasprom' to znači zabranu korišćenja gasovoda kompanije EuRoPol GAZ za transport ruskog gasa kroz Poljsku - saopštila je kompanija na Telegram kanalu.

Poljska strana je u više navrata narušavala prava „Gasproma“ kao akcionara EuRoPol GAZ-a, a krajem aprila je rusku kompaniju uvrstila u sankcioni spisak, blokirajući mogućnost ostvarenja prava u vezi s akcijama i drugim hartijama od vrednosti zajedničkog preduzeća, te dobijanja dividendi, naveo je Kuprijanov.

Ruska Vlada je utvrdila spisak pravnih lica protiv kojih se uvode uzvratne sankcije. Na spisku je 31 organizacija iz Nemačke, Francuske i drugih evropskih zemalja, kao i iz Singapura i SAD. Ruska vlada je u sredu odobrila spisak od 31 kompanije koje su sadašnje ili bivše filijale „Gasproma“, na koje se primenjuju posebne ekonomske mere. Među njima su „Gasprom Germanija GmbH“ i „Gasprom marketing & trejding Ltd“, kao i operater poljskog dela gasovoda „Jamal-Evropa“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Helikopteri u akciji u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)