ŠTA TO RADI UKRAJINA? "Gasprom" se oglasio o prekidu tranzita gasa u Evropu

Novosti online

10. 05. 2022. u 19:50

KOMPANIJA "Gasprom“ potvrdila je da je primila obaveštenje od Operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine o prekidu tranzita preko stanice "Sohranovka“ od 11. maja zbog navodne više sile, međutim kompanija nema potvrdu toga i ne vidi da postoje bilo kakve prepreke za rad u prethodnom režimu, izjavio je portparol ruske kompanije Sergej Kuprijanov.

ШТА ТО РАДИ УКРАЈИНА? Гаспром се огласио о прекиду транзита гаса у Европу

Foto AP

- "Gasprom"  je danas dobio zvanično obaveštenje od Operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine da ukrajinska strana, pozivajući se na okolnosti više sile, prestaje da prima gas za tranzit preko ukrajinske gasne stanice "Sohranovka" od 07.00 časova 11. maja, zahtevi za transport će biti odbijeni, neće se vršiti prijem gasa - rekao je Kuprijanov, istakavši da Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine predlaže da se sve tranzitne količine prebace na gasnu stanicu "Sudža“, što tehnološki nije moguće.

 - "Gasprom" saopštava da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile, ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu. Sve ovo vreme ukrajinski stručnjaci su mirno radili na gasnoj stanici "Sohranovka" i kompresorskoj stanici 'Novopskov' i nastavljaju da rade. Tranzit preko "Sohranovke" je u potpunosti obezbeđen. Nema nikakvih pritužbi od ugovaračke strane, niti je bilo - saopštio je portparol "Gasproma".

"Naftogas“ je takođe obavestio "Gasprom“ da ukoliko ruska strana nastavi da isporučuje gas stanici "Sohranovka“ shodno tome će biti smanjenje količine pumpanja gasa na izlaznim tačkama gasnog transportnog sistema Ukrajine.

Kuprijanov naglašava da "Gasprom“ u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima.

- "Gasprom" isporučuje gas za tranzit u skladu sa ugovorom i sporazumom sa operatorom. Usluge tranzita su u potpunosti plaćene - naglasio je Kuprijanov.

Ranije je Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine saopštio da od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka" koja se nalazi u Luganskoj oblasti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024