RAČUN ISTI ZA KEŠ I KARTICU: Još svega tri dana do roka za E-fiskalizaciju, novine i za ugostitelje

S. B.

28. 04. 2022. u 07:51

SVEGA je tri dana ostalo do trenutka kada svi obveznici fiskalizacije moraju da pređu na nove onlajn kase. Prvi dan maja poslednji je rok da se svi priključe novom sistemu fiskalizacije.

РАЧУН ИСТИ ЗА КЕШ И КАРТИЦУ: Још свега три дана до рока за Е-фискализацију, новине и за угоститеље

Foto N. Skenderija

Ministar finansija Siniša Mali podseća da će ovaj sistem znatno smanjiti sivu ekonomiju i izbegavanje plaćanja poreza. Nove kase više neće praviti razliku između računa za gotovinu i karticu, tako da konobari iz tog razloga više ne bi trebalo da pitaju goste unapred na koji će način platiti.

- Svaki put kada nam ne izdaju fiskalni račun, tih deset ili 20 odsto poreza neko stavi sebi u džep, umesto da ode u budžet i pomognemo onima kojima je najpotrebnije - rekao je ministar Mali. - Netačna je informacija, koja se pojavila da je dovoljno da privredni subjekt ima ugovor sa dobavljačem kase.

Foto Tanjug

To nije tačno, morate da imate implementiran ceo sistem i od 1. maja da izdajete fiskalne račune shodno novom sistemu. Nema razloga da vas neko u ugostiteljskom objektu pita da li hoćete da platite kešom ili karticom, već treba da donesu račun na osnovu kog ćete doneti odluku. Nemaju prava to da vas pitaju.

Fiskalizacija obuhvata 140.000 firmi i preduzetnika, koji posluju na oko 200.000 lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri