MINISTAR MALI ODGOVORIO RADOSAVLJEVIĆU I MADŽARU: Imamo potrebu, mogućnost i volju da se bavimo svojim građanima

Novosti onlajn

08. 02. 2022. u 15:30

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali danas je reagovao na izjavu ekonomista Gorana Radosavljevića i Ljubomira Madžara i naglasio da oni 100 evra za mlade zlobno nazivaju kupovinom glasova i korupcijom, iako deo prijavljenih za tu vrstu pomoći uopšte i nema pravo glasa, i podsetio da je država pomagala i privredi i građanima otpočetka pandemije, i to kontinuirano.

МИНИСТАР МАЛИ ОДГОВОРИО РАДОСАВЉЕВИЋУ И МАЏАРУ: Имамо потребу, могућност и вољу да се бавимо својим грађанима

Foto: Printscreen/Hepi

 On je upitao „eksperte“ da objasne ako je kontinuirana pomoć korupcija, kako se onda zove besomučna krađa i korišćenje javnih resursa radi pljačke, što je evidentno bio fokus politike dok je Radosavljević bio u vlasti.

- Podsetiću Radosavljevića da je njegov novi šef Dragan Đilas opljačkao građane Srbije dok je bio gradonačelnik Beograda za 619 miliona evra. Zato se na njegove sumanute komentare nužno nameće pitanje da li je davanje novca iz budžeta mladima koji su budućnost naše zemlje lošija mera u odnosu na brutalnu krađu njegovog nalagodavca. Posledice takve politike su tajni računi sa pokradenim novcem na više lokacija, od Mauricijusa, preko Švajcarske do Hongkonga. Tužno je što pojedinci, očigledno angažovani od strane onih koji bi na vlast čak i silom, ne prezaju od brutalnih laži i konstrukcija kojima misle da bi mogli da unize fantastične ekonomske rezultate koju ova vlast postiže. Draga gospodo, nije tačno da se pomoć isplaćuje samo pred izbore, jer država pomaže i privredu i građane dve godine uzastopno, od kada je proglašena pandemija virusa korona. Novac koji dajemo privredi i građanima, logično je, vraća se u naš budžet. Reč je o potrebi, mogućnost i volji države da se bavi svojim građanima. Sasvim je izvesno da ova mera, kao i ostale vrste pomoći radi sprečavanja posledica pandemije virusa korona imaju pozitivan ishod kako po pitanju građenja pozitivne društvene atmosfere, tako i kada je reč o očuvanju radnih mesta i privrede. To je ujedno i način da pokažemo da je naša država jaka i stabilna - naveo je on.

On je naglasio da Srbija danas ima novca, zahvaljujući vođenju domaćinske ekonomske politike, kao i teškim merama fiskalne konsolidacije, zbog koje smo četiri godine zaredom pre izbijanja pandemije imali suficit u budžetu.

- Prošle godine imali smo privredni rast od 7,5 odsto. Ako posmatramo i 2020. goidinu, u kojoj smo imali pad od samo -0,9 procenata, kumulativno smo ostvarili rast od 6,5 odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi. Takođe, javni dug je stabilan i trenutno je na nivou od 52,1 odsto (centralni nivo), dok je nezaposlenost na kraju trećeg kvartala bila 10,5 procenata. Ostvarili smo i uspeh kada je u pitanju prosečna zarada, koja je u decembru iznosila 610 evra. Možemo da se pohvalimo i visinom stranih direktnih investicija (SDI), jer smo prema preliminarnim podacima prošlu godinu završili sa 3,9 milijardi evra, što je više nego u rekordnoj 2019. godini, kada smo imali 3,6 milijardi evra SDI - naveo je on.

Na ove rezultate, ponajviše su uticale mere pomoći koje je država opredelila tokom dve godine, u ukupnom iznosu od 8,7 milijardi evra, što čini oko 18 odsto našeg BDP-a.

- U okviru ovih mera pomoći isplaćivali smo minimalne zarade, svi punoletni građani dobili su po stotinu evra, uveli smo garantne šeme da obezbedimo likvidnost za našu privredu. Pomogli smo nezaposlene, prošle godine smo svim građanima isplatili 30+30+20 evra, penzionerima dodatno 50 evra... Pre nekoliko dana isplaćeno je 100 evra mladima starosti od 16 do 30 godina, a već u četvrtak na račune penzionera u Srbiji država će uplatiti pomoć od 20.000 dinara - rekao je on.

Kako je istakao, svako obećanje je ispunjeno u dan i u dinar, za razliku od nekadašnjih kreatora propasti u Srbiji, jer u njihovo vreme ne da nije bilo reči o pomoći građanima, nego upravo suprotno.

- Podsetiću i da je stopa nezaposlenosti 2012. godine bila 25,9 procenata, odnosno svaki četvrti građanin nije imao posao. Mi se za razliku od takvih, koji su brinuli kako da što više para strpaju u svoje džepove, borimo za svakog građanina, za svako radno mesto, i to u uslovima najveće ekonomske i zdravstvene krize ikada. Ovo je bila prilika da se pokaže kako treba da se vodi ekonomska politika, kao i građanima da su oni najvažniji. Zato pored pomoći, ulažemo ogroman novac u izgradnju Srbije, kako bismo stvorili još lepše mesto za život. U Srbiji se trenutno projektuje ili gradi više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, gradimo kliničke centre, rekonstruišemo bolnice, nove i moderne pruge. Budžetom je za kapitalne investicije izdvojeno 406,7 milijardi dinara, odnosno 6,1% BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 485,8  milijardi dinara, odnosno 7,3% BDP. To je zapravo osnova za dalja ulaganja, kako bi rastao kvalitet života u našoj zemlji. Za to se borimo - naveo je Mali i naglasio da se u Srbiji pre 2012. godine nije čak ni razmišljalo o ulaganjima, jer su tadašnji političari učinili sve kako bi pokrali što više novca na uštrb građana i zemlje koju su doterali do bankrota.  

On je rekao da je otužno što je nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija, Goran Radosavljević postao jedan od dežurnih kritičara, najverovatnije verujući da je njegova zaostavština zaboravljena.

- Na njegovu žalost, građani se i te kako sećaju vremena kada su i on i njegovi drugari činili vlast u ovoj zemlji. Evo kratkog podsećanja – kurs evra je 2008. godine bio 83 dinara, pa je 2011, 2012. godine otišao na 113 dinara. BDP je 2012. godine iznosio oko 33 milijarde, dok je prošle godine on bio 53 milijarde evra. Još jedan od brilijantno nestručnog primera je preskupo zaduživanje po kamatnoj stopi od 7,25 odsto 2011. godine, dok mi emitujemo obveznicu po stopi od oko jedan odsto. Više puta sam ponovio, nije  samo pitanje zaduženosti, već za šta se novac troši. Oni nisu imali para u budžetu da isplate penzije... - zaključio je Mali.

BONUS VIDEO: 

MARŠ NA DRINU SE ORI KONGOM: Poslušajte kako lokalni hor izvodi srpske pesme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024