I DO PLATE - KLIKOM: Trka centralnih banaka sa virtuelnim novčanicama

V. N.

30. 01. 2022. u 10:09

ERIK Adams, novoizabrani gradonačelnik Njujorka, primiće prve tri plate u bitkoinima dok je Krištof de Beukelar, član briselskog parlamenta, najavio da će svoju punu platu za 2022. uzeti u bitkoinima!

И ДО ПЛАТЕ - КЛИКОМ: Трка централних банака са виртуелним новчаницама

Arhiva

Ovim koracima krenuo je i prvi čovek Majamija Fransis Suarez u misiji da svoj grad učini američkom prestonicom bitkoina nakon što je podstakao zakon dobrodošlice koji bi omogućio gradskim zaposlenima da budu plaćeni u digitalnoj valuti i omogućio građanima da plaćaju gradske takse u bitkoinima. Uprkos tome što su predloženi zakoni zaustavljeni zbog manjkanja propisa, Suarez je preuzeo inicijativu da indirektno bude plaćen u bitkoinima tako što je svoju platu pretvorio u BTC preko aplikacije za plaćanja.

Digitalizacija novca u svetu, slažu se ekonomisti, nezadrživ je proces. Sredinom prošle nedelje Federalne rezerve SAD su objavile "dokumentaciju" u kojoj se ispituju prednosti i mane potencijalnog digitalnog dolara američke centralne banke. Prema saopštenju Federalnih rezervi, "centralna banka se nada da će uskoro dobiti povratnu informaciju javnosti o toj ideji".

- Digitalne valute koje izdaje vlada prodaju se na osnovu obećanja pogodnosti i sigurnosti. Ali postoji mračnija strana, višak kontrole nad građanima - ukazuju pojedini ekonomisti. Digitalni dolari bili bi slični bitkoinu i drugim kriptovalutama. Oni bi postojali kao virtuelne novčanice ili kovanice koje se drže u digitalnom novčaniku na računaru ili pametnom telefonu. Razlika između državne digitalne valute i bitkoina je u tome što je vrednost digitalne valute podržana i kontrolisana od strane države, baš kao i tradicionalna papirna valuta.

U teoriji, digitalni dolar spojio bi najbolje aspekte fizičkih i digitalnih valuta za prosečnog Amerikanca.

Kina je prošle godine pokrenula pilot- -program digitalnih juana. Digitalna valuta koju podržava kineska vlada dobila je podsticaj kada je najveći onlajn trgovac u zemlji najavio prvu virtuelnu platformu koja prihvata kinesku digitalnu valutu. Švedska je, takođe, razvila sopstvenu digitalnu valutu, a Evropska centralna banka se zalaže za digitalni evro. Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina rekla je nedavno da je digitalna valuta "budućnost našeg finansijskog sistema".

SIGURNO?

Predlog demokrata u Kongresu za stimulativne isplate pomoći nakon pandemije korone predviđao je digitalnu valutu deponovanu u digitalne novčanike. O državnoj digitalnoj valuti govori se "kao o sigurnoj i pogodnoj alternativnoj fizičkoj gotovini".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)