"DIVLJE" NIKO NIJE RUŠIO! Državni revizori predstavili tri kontrole svrsishodnosti rada

S. BULATOVIĆ

24. 12. 2021. u 09:41

U NACIONALNIM parkovima "Đerdap" i "Tara" seče se više stabala nego što se planira. Napada ih bespravna gradnja, reklo bi se zbog pasivnosti nadležnih inspekcija. Opština Bajina Bašta, od 2018. do 2020. godine, nije sprovela nijedan inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata. Opština Majdanpek je u poslednjih 13 godina donela više od 40 rešenja o rušenju bespravnih objekata na području Nacionalnog parka "Đerdap", ali ni po jednom nije postupila zaključno sa 2020.

ДИВЉЕ НИКО НИЈЕ РУШИО! Државни ревизори представили три контроле сврсисходности рада

Foto Jutjub

Ovo su samo neki od nalaza Državne revizorske institucije koja je kontrolisala da li se efikasno upravlja nacionalnim parkovima u Srbiji. Baveći se revizijama svrsishodnosti, DRI je proveravala i postupak centralizovane javne nabavke reagenasa za zdravstvene ustanove, kao i upravljanje informacionim sistemima lokalne poreske administracije.

- Preduzete aktivnosti nisu dovoljno doprinosile efikasnom upravljanju parkovima - rekao je u četvrtak Goran Čabarkapa, državni revizor. - Upravljači parkova "Tara" i "Đerdap" nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima na zaštićenom području. Lokalne samouprave nisu dostavile primerak izdatih građevinskih dozvola. Upravljači nemaju informaciju o objektima koji se grade. JP "Đerdap" nije obračunavao naknadu za korišćenje zaštićenog dobra za vikendice. Nisu izdavali rešenja i zato su imali umanjene prihode. Inspektori nisu kontrolisali "Taru", pa je bespravne gradnje sve više. Prvi zapisnici o divljoj gradnji inspektora su doneli tek 2021. godine. Do okončanja revizije nije postupano po donetim rešenjima. Majdanpek je tokom 13 godina doneo 40 rešenja o rušenju, a počeli su da reaguju tek tokom ove godine i uklonjen je 21 objekat.

Revizori su kontrolisali i da li je RFZO bio ekonomičan i efikasan prilikom nabavke reagensa u 2020. Za potrebe zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, sproveden je centralizovani postupak javne nabavke vredan 6,13 milijardi dinara.

- Prosečan broj ponuda po partijama je indikator konkurencije - objasnio je Duško Pejović, predsednik DRI. - U centralizovanoj nabavci RFZO je broj ponuda bio jedan, što je manje od proseka u Srbiji, koji je 2,5 ponude. Cilj ove revizije je da se ispita da li je RFZO obezbedio efikasnost nabavke.

ZBRINjAVANjE BEZ ADRESE

KONTROLIŠUĆI rad Ministarstva ekologije, nešto ranije, državni revizori su otkrili da je ova institucija, tokom 2019. i 2020. platila 349 miliona dinara, a da nije bio po Zakonu o javnim nabavkama. A propusti su razni.

- Konkursna dokumentacija u javnoj nabavci izmeštanje i trajno zbrinjavanje opasnog otpada na teritoriji Srbije za potrebe ovog ministarstva u 2020, ukupne vrednosti 81,6 miliona dinara nije pripremljena tako da se iz nje mogu odrediti lokacije na kojima se, istorijski, otpad nalazi - napominju revizori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a