ANA BRNABIĆ: Srbija se menja

Novosti online

20. 12. 2021. u 23:17

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je danas Narodna banka Srbije uradila analize za sektor Informaciono komunikacionih tehnologija do kraja oktobra, i da je vrednost izvoza do desetog meseca 2021. godine čak milijardu i 470 miliona evra.

АНА БРНАБИЋ: Србија се мења

Foto: Tanjug

Ona je u u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji pojasnila da je to praktično vrednost izvoza naše pameti i to znači da su naši inovatori stvorili nešto što je u tolikoj vrednosti izvezeno u svet.

- Danas je sektor IKT najveća neto izvozna grana, nadmašio je poljoprivredu u visini izvoza. Informaciono komunikacioni sektor ima veće učešče u BDP-u nego recimo građevinarstvo, a svi znaju koliko se gradi u Srbiji - rekla je premijerka.

Foto: Printskrin Hepi TV

Ona je objasnila da je od 2008. do 2021. godine izvoz i suficit u oblasti informacionih tehnologija znatno izmenjen.

- Izvoz je 2008. godine bio 178 miliona evra a suficit nismo ni imali, već smo imali deficit – uvozili smo više pameti nego što smo ih izvozili. Do kraja ove godine visina našeg izvoza će biti blizu 2 milijarde evra a suficit nam je u prvih 10 meseci skoro milijardu i po evra. Da budem potpuno jasna, to je novac koji ide u našu zemlju - istakla je premijerka.

Ona je podvukla da su plate u ovom sektoru svakako mnogo veće od republičkog proseka, ali su i shodno tome, na te plate mnogo veći doprinosi koji se vraćaju u bužet. Prema njenim rečima, zbog toga između ostalog Srbija danas ima više novca za plate medicinskih radnika,  sredstva za izgradnju autoputeva, novih bolnica i škola.

- Kada smo 2016. Godine napravili ministarski savet za IT, tada je samo u sektoru programiranja bilo zaposleno 19.000 ljudi. Naša procena je bila da tada postoji još 15.000 ljudi koji odmah mogu da se zaposle u ovoj industriji. Tada su nas napadali da su to prazne priče i politička obećanja, a mi danas imamo 43.500 zaposlenih i za samo pet godina smo više nego duplirali taj broj - rekla je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

NAKON što je Novak Đoković uz mnogo političkih upliva i zakulisanih radnji svrgnut sa mesta broj jedan ATP liste, na njeno čelo zasela su dva španska tenisera - Karlos Alkaraz i Rafael Nadal. Mlađi od njihov dvojice, popularni Karlitos želeo je da tim povodom pošalje poruku svom sunarodniku, a sudeći po lavini koju je pokrenuo zažalio je zbog toga.

04. 10. 2022. u 17:08

Komentari (0)

BREGU TUŽIO PRVI KOMŠIJA: Saslušan na sudu - ovako se branio