MINISTAR MALI: Demografija postala tema broj 1, narednih dana biće predstavljen kompletan paket mera

Tanjug

07. 12. 2021. u 10:03

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da je pitanje demografije u Srbiji postalo tema broj 1 i ponovio da će od 1. januara 2022. godine za svako prvorođeno dete država isplatiti po 300.000 dinara.

МИНИСТАР МАЛИ: Демографија постала тема број 1, наредних дана биће представљен комплетан пакет мера

Foto: Tanjug

Mali je za RTS rekao da će narednih dana biti predstavljen kompletan paket mera za drugo, treće dete, kao i model pomoći za kredite za stan.

- Sve što radimo ništa ne vredi ako ne bude više dece u našoj zemlji, zato su ove mere prioritet prioriteta. Narednih dana izlazimo sa kompletnim setom mera od naredne godine - rekao je Mali.

 

"Potpuno smo likvidni i stabilni, bez dodatnog zaduživanja"

Ministar Mali izjavio je da država nije predvidela nijedan dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, dodajući da je u ponedeljak na kraju dana, pre isplate 20 evra, bilo 298 milijardi dinara na računu i da je naša ekonomija potpuno likvidna i stabilna.

Mali je naveo i da će Srbija, kumulativno za prethodnu i ovu godinu, imati najveću stopu rasta u Evropi.

- Ove godine biće rast 7,3 odsto, prošle godine bio je -0,9. Pobeđujemo u ekonomiji u vreme najveće ekonomske krize ikada - ističe Mali, dodajući da Srbija ubrzano, brže od očekivanog, dolazi i približava se standardu razvijenih zemalja.

Ističe da prosečna plata raste iz godine u godinu, da je u budžetu za sledeću godinu planirano povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskom modelu, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Mali dodaje da raste i minimalna zarada, za 9,4 odsto, i ide na više od 35.000 dinara.

Dodaje da će ove godine udeo javnog duga u BDP-u biti 58,2 odsto, a da će sledeće godine biti 55,5 odsto.

- Nismo predvideli ni jedan jedini dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala. Juče na kraju dana, pre isplate 20 evra - 13,6 milijardi će koštati to, imali smo 298 milijardi dinara na računu, preko 2,5 milijarde evra, potpuno smo likvidni i stabilni - ističe ministar.

Ukazuje da je stopa nezaposlenosti 10,5 odsto što, kaže, govori o tome da su preduzete mere dobre.

Na kritike da se novac isplaćuje jer su izbori naredne godine, Mali odgovara pitanjem: "Ako je to tačno, zašto se dešavalo tokom ove i prošle godine?".

- Ne radimo zbog izbora neke stvari koje su važne za građane. Godinama unazad sprovodimo ekonomsku politiku koja za cilj ima rast privrede i rast standarda. Ekonomija ni na koji način kod nas ne definiše politiku. Sprovedene mere su kako bismo umanjili negativne posledice kovida-19. Mi iz ove krize izlazimo sa mnogo manjim posledicama od razvijenih zemalja - navodi Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!