POLA MILIJARDE ZA ZADRUGE: Potpisano 57 ugovora

B.Ca.

22. 11. 2021. u 16:44

U Palati Srbija je potpisano 57 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga iz cele Srbije.

ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЗА ЗАДРУГЕ: Потписано 57 уговора

ministarstvo za brigu o selu

Ugovore se zadrugama potpisao ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, a svoj potpis na ugovore su kao i prethodne četiri godine, stavili i gradonačelnici ili predsednici opština.

Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, 6 stočarskih, 4 povrtarske, 4 vinogradarske, 4 pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga. Među njima i dve zadruge sa krajnjeg juga Srbije, iz Bujanovca dobile su sredstva, kao i dve ratarske zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije, za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara. Ukupno od 2017. godine, 2,2 milijarde dinara uloženo je u zadrugarstvo, zahvaljujući Programu "500 zadruga u 500 sela" nastalog u saradnji ministra Milana Krkobabića i Akademijskog odbora za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem.

Komisija, koju je vodila prof.dr Zorica Vasiljević je 1.novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljen iznos do 7,5 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POČETAK TREĆEG SVETSKOG RATA Medvedev ukazao na mogući scenario: To bi bila totalna katastrofa