KAKVO MESO JEDEMO U SRBIJI? Šta sve ima u pljeskavicama i ćevapima
NA srpskom tržištu, što u prodavnicama, što u objektima brze hrane, često se u ćevapima i pljeskavicama umesto čistog mesa nalaze i hrskavica, loj, brašno, soja, led i voda.
Prema važećim pravilnicima, pljeskavice bi trebalo da sadrže mleveno meso i so, bez dodataka, ističe Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.
"Pljeskavica uvek ima životinjsko meso i druge delove životinje, ništa drugo. Osim možda soje. Često su proizvođači skloni dodacima, ali oni nisu nebezbedni. Samo ne doprinose kvalitetu koji mi očekujemo i plaćamo", kaže za Prvu televiziju Boškovićeva.
Ona dodaje da je bilo prijava građana koji su se žalili na strana tela, parazite i neprijatan miris miris mesa, iako je to, kako kaže, redak slučaj.
Iako inspektora koji kontrolišu kvalitet mesa nema dovoljno, Boškovićeva kaže da se radi procena rizika, pa se kontrolišu rizični subjekti, dok veliki lanci imaju svoje sisteme samokontrole.
Najbitniji kriterijumi za razlikovanje mesa koje sadrži preporučenu količinu masnoće i onog koje sadrži sojino ili krompirovo brašno, jesu struktura, boja, pa tek onda miris.
-Meso bi trebalo da bude zrnasto. Ako liči na paštetu znači da je samleveno i ima brašna. Dobro meso bi trebalo da bude crvene boje, svetlije meso ima dodatke, kaže kuvar Milan Stojanović, ali ističe da i boja može da zavara jer se meso "farba".
Osnovni parametri za kvalitet mesa su proteinski i aminokiselinski sastav mesa, kaže prof Dr Vitomir Vidović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
On tvrdi da zamrznuta mesa menjaju svoju mikrobiološku vrednost i negativno utiču na zdravlje ljudi.
Objašnjavajući kako da prepoznamo koje meso je odmrznuto pa stavljeno u prodaju, Vidović kaže da takva mesa brzo oksidiraju.
-Zamrznuta mesa menjaju mikrobiološki sastav i vrednost. Ako se odmrznu mogu da ostanu dan u izvozima, ali brzo moraju da se šalju u preradu. Od toga nastaju salame, viršle, kobasice, pljeskavice, itd, kaže Vidović, a prenosi B92.
rs.sputniknews.com
Preporučujemo
OVAKO VARAJU KUPCE: Prikrivanjem, zamenom, razblaživanjem sastojaka proizvođači hrane stiču veću zaradu
29. 10. 2021. u 00:32 >> 00:36
ODE MERKELOVA, CENE "POLUDELE": Najveći porast cena u poslednje tri decenije u Nemačkoj
16. 10. 2021. u 23:13
PARADOKS U SRBIJI: Proizvodimo dovoljno hrane, a plaćamo kao da ništa nemamo
16. 10. 2021. u 17:22
NEVEROVATAN SNIMAK IZ BEOGRADA: Veliko nevreme nosilo ljude po ulicama, ne mogu da se zaustave (VIDEO)
PRAVI potop nastao je sinoć na ulicama Beograda kada se na prestonicu sručilo veliko nevreme.
22. 05. 2024. u 12:40
BIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR NEMAČKE O REZOLUCIJI: Pa mi smo bombardovali Srbe uranijumom, zašto se pitanje genocida ne pokrene protiv država NATO?
NEKADAŠNjI državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer, ocenio je da insistiranje Nemačke na rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.
22. 05. 2024. u 13:58
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)
ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.
20. 05. 2024. u 11:53
Komentari (5)