VIŠAK U KAPITALNE PROJEKTE: Poslanici Narodne skupštine Srbije po drugi put usvojili rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta

S. B.

26. 10. 2021. u 19:32

REBALANSOM budžeta izdvojen je novac za dalje opremanje Kliničkog centra u Beogradu, ali i za radove na rekonstrukciji osam domova zdravlja - u Grockoj, na Čukarici, u Gadžinom Hanu, Lapovu, Loznici, Medveđi, Rači i u Somboru.

ВИШАК У КАПИТАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ: Посланици Народне скупштине Србије по други пут усвојили ребаланс овогодишњег државног буџета

Foto Ž. Knežević

Obezbeđeno je 3,3 milijarde dinara za projekte u ekologiji, kao i dodatnih 2,7 milijardi dinara za poljoprivredu. Nova preraspodela sredstava predviđa i udeo neophodan za sporazum sa Američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), kojim će na raspolaganju privredi Srbije biti 400 miliona dolara.

Ovo su neke od konkretnih izmena koje donosi novi plan troškova državne kase, koji je večeras usvojen. Predloženi zakon poslanicima je u utorak obrazložio ministar finansija Siniša Mali. Povod za rebalans su za 183 milijarde dinara veći prihodi u prvih devet meseci ove godine.

- Želeli smo da kroz ovaj rebalans budžeta na pravi način raspodelimo taj novac i usmerimo ga na ono što su prioriteti Vlade Srbije - rekao je Mali. - Rebalans koji je pred vama i njegova struktura ulaganja usmereni su kapitalnim investicijama, podizanju atraktivnosti naše ekonomije i podizanju životnog standarda stanovništva. Srbija će ove godine imati privredni rast od sedam procenata, što nas ako se uzme u obzir prošlogodišnji pad privrede od svega -0,9 odsto, svrstava među prve tri najuspešnije ekonomije u Evropi. Godinu ćemo, najverovatnije, završiti sa deficitom od svega 4,9 odsto, što je znatno manje od planiranih 6,9 odsto, a udeo javnog duga u ukupnom BDP-u zemlje neće premašiti 58,2 odsto.

Od poreza na dohodak stiglo je 4,5 milijardi dinara više od planiranih. Prihod od poreza na dobit pravnih lica veći je za 43,9 milijardi dinara u odnosu na aprilsku projekciju, porez na dodatu vrednost za 53,7 milijardi, prihodi od carina za 2,5 milijardi, a od akciza je prihodovano za 6,4 milijardi dinara više.

- Ovi podaci ukazuju da nam se ekonomija oporavlja mnogo brže nego što je planirano, da je otporna na krizu i da su paketi podrške prošle ali ove godine, ukupne vrednosti od osam milijardi evra bili opravdani i ciljani na pravi način, kako bi obezbedili makroekonomsku stabilnost, očuvanje radnih mesta i proizvodnih kapaciteta - rekao je Mali.

USKORO I ZA NAREDNU GODINU

MINISTAR Siniša Mali je najavio i da će se narednih dana pred poslanicima naći i budžet za narednu godinu.

- U narednim danima braniću i budžet za narednu godinu - rekao je Mali. - Mi ćemo ići sa budžetskim deficitom do tri odsto u 2022. godini. To će nam pomoći da udeo javnog duga u BDP-u bude još manji, odnosno da se spusti sa 58,2 odsto na 55,5 odsto.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)