MINISTAR MALI OBJAVIO: Dostupna demo verzija sistema e-faktura

Novosti online

21. 09. 2021. u 17:16

MINISTAR finansija Siniša Mali objavio je na Instagram profilu da je demo verzija sistema e-faktura dostupna, a na sajtu efaktura.gov.rs mogu se naći sve informacije.

МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО: Доступна демо верзија система е-фактура

Foto: Ministarstvo

Korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno i njegova primena će doneti brojne benefite celoj privredi i državi.


Možda najvažnija izmena i ono što donosi novi sistem e-faktura, što je i bio glavni zahtev privrede, jeste da će privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost moći da računaju na znatno brži povrat PDV-a. Naime, ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u sistemu, povrat PDV-a će biti u danu, a ne kao što je do sada rok bio 45 dana. Time će biti rešena jedna od osnovnih zamerki koje se mogu čuti od strane privrede, kada je u pitanju povrat PDV-a. Upotrebom sistema elektronskog fakturisanja, to pitanje će u potpunosti biti rešeno.

Što se tiče rokova, Zakon predviđa fazno uvođenje obaveze izdavanja i primanja elektronskih faktura, i tu su tri datuma ključna: 1. januar 2022, 1. jul 2022. i 1. januar 2023. godine.
Prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu, i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. To će se primenjivati od 1. januara 2022. godine - napisao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe