OTISAK PRSTA I ČIP NA PLATNIM KARTICAMA: Umesto magnetne trake, biometrijski podaci

Novosti onlajn

22. 08. 2021. u 14:08

TEHNOLOŠKO-finansijska kompanija „Masterkard“ najavila je da odustaje od debitnih i kreditnih kartica sa magnetnom trakom.

ОТИСАК ПРСТА И ЧИП НА ПЛАТНИМ КАРТИЦАМА: Уместо магнетне траке, биометријски подаци

Foto AP

Kako je saopšteno, preći će na biometrijske kartice, kombinujući otisak prsta i čip tehnologiju za proveru identiteta vlasnika kartice.

Banke u mnogim regionima, uključujući i Evropu, počeće da izdaju nove kartice od 2024. godine. Proces bi trebalo da bude okončan do 2033.

Velika Britanija je još 2006. prešla na plaćanje kartica uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj upotrebi i u drugim delovima Evrope, dok se u Americi i dalje koriste kartice sa magnetnom trakom.

Iz „Masterkarda“ tvrde da kartice sa čipom, kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju, nude veću sigurnost.

Inače, magnetna traka razvijena je šezdesetih godina prošlog veka u sklopu projekta IBM-a za lične iskaznice za osoblje američke Centralne obaveštajne agencije, preneo je „Jutarnji list“.

Pandemija je, navode iz „Masterkarda“, naglasila zainteresovanost za različitim načinima plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili mobilnim telefonom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isti period prošle godine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGUBNE TEŽNJE: DŽonson tera Putina sa Balkana