"RAME UZ RAME" SA BEOGRADOM: Ubrzani razvoj novi je zamah i za kulturu

Vladimir Mitrić

14. 08. 2021. u 06:00

GRAD Šabac osnivač je šest ustanova kulture: Biblioteke šabačke, Narodnog muzeja, Šabačkog pozorišta, Kulturnog centra, Međuopštinskog istorijskog arhiva i Doma kulture u Mačvanskom Prnjavoru. Grad je, takođe, osnivač i Fondacije "Stanislav Vinaver", utemeljene u čast istoimenog poznatog književika, novinara i prevodioca, po mnogima jednog od najvećih srpskih intelektualaca u prvoj polovini 20. veka, rođenog Šapčanina, podseća Miroljub Mijušković, član Gradskog veća u Šapcu.

РАМЕ УЗ РАМЕ СА БЕОГРАДОМ: Убрзани развој нови је замах и за културу

Foto V. Mitrić

On smatra da će auto-put, bez sumnje, uticati na to da se obogate još više kulturni sadržaji grada, ali i sveukupni život i rad ovdašnjih ljudi, koji će živeti skoro "rame uz rame" sa Beogradom.

Po bogatstvu kulturnih događanja, valjanom radu ovdašnjih ustanova kulture, kao i po ulaganjima u ovu važnu oblast, Šabac je, kako ocenjuje Mijušković, i sada u samom vrhu u Srbiji.

- Ove godine, na javnom konkursu "Gradovi u fokusu", Ministarsvo kulture i informisanja opredelilo je Šapcu 15 miliona dinara za obnovu Doma kulture u Mišaru, u okviru kojeg se nalazi i depandans Narodnog muzeja sa stalnom postavkom posvećenom čuvenom Boju na Mišaru (1806), velikoj pobedi Karađorđevih ustanika utkanoj u temelje moderne srpske države. Ovogodišnjim budžetom Grad Šabac je za istu namenu odvojio osam miliona dinara - priča Mijušković.

Petu godinu zaredom, arheološki tim Narodnog muzeja u Šapcu, na čelu sa muzejskim savetnikom Momirom Cerovićem, na lokalitetu Šančina na severoistočnoj strani Cera radi istraživanje rondele iz ranog eneolita (bakarnog doba), između 4300. i 4000. godine pre nove ere... Srpski Stounhendž, međutim, mogao bi da se pohvali da je čak za milenijum i po stariji od britanskog, a istraživanja je sa 900.000 dinara i ovog leta podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Ovog leta predstoje obimni radovi na rekonstrukciji scene Narodnog pozorišra, za što je rebalansom gradskog budžeta odvojeno 6,6 miliona dinara...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!