STIŽE GASOVOD SVE DO LOZNICE: Odluka o izradi Prostornog plana gasifikacije Kolubarskog okruga

E. B. TALIJAN

11. 08. 2021. u 10:26

VLADA Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda Beograd - Valjevo - Loznica.

СТИЖЕ ГАСОВОД СВЕ ДО ЛОЗНИЦЕ: Одлука о изради Просторног плана гасификације Колубарског округа

Foto: Tanjug

U dokumentu objavljenom u "Službenom glasniku" navodi se da njegova okvirna granica obuhvata delove teritorija ovih gradova, kao i Lajkovca, Mionice, Uba, Osečine i Krupnja i to u 91 katastarskoj opštini. Rok za izradu Nacrta poslovnog plana je 12 meseci, a sredstva obezbeđuje javno preduzeće "Srbijagas".

Sastavni deo ovog dokumenta je i odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana gasovoda na životnu sredinu, koju je Vlada donela početkom jula.

Izgradnja gasovoda Beograd - Valjevo - Loznica je projekat od strateškog prioriteta. Osim sigurnog i stabilnog snabdevanja potrošača, njegovom realizacijom stvaraju se uslovi i za privlačenje stranih investitora. Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je, govoreći o izgradnji ovog gasovoda, nedavno istakao da je cilj da se rastereti pravac prema Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i da se čitav taj kraj, uključujući i deo Mačve, bolje snabdeva gasom.

- Ostali smo tu bez transportnih kapaciteta - kazao je Bajatović. - Ima i nekoliko značajnih fabrika na tom pravcu, koje bi trebalo da počnu uskoro da se grade i zahtev je da imaju gas na raspolaganju.

Prema nedavno usvojenom zakonu, sredstva za izgradnju ovog gasovoda obezbediće se iz kredita. Država daje garancije za "Srbijagas", a za ovaj cevovod predviđen je bankarski zajam od 75 miliona evra. Kako je obrazloženo, njegovom izgradnjom, kao i glavnih merno-regulacionih stanica u Obrenovcu, Lazarevcu i Barajevu obezbediće se potpuno snabdevanje svih potrošača na teritorijama ovih naselja.

- Jedna od većih oblasti Srbije koje nisu pokrivene transportnim sistemom prirodnog gasa je zona jugozapadno od Beograda, koja obuhvata Kolubarski okrug i gradske opštine Beograd, Obrenovac i Barajevo - naglašeno je u obrazloženju Vlade. - Radi se o zonama velikog potencijala za privredne aktivnosti kojoj nedostaje ovaj energent. U ovoj oblasti živi oko 210.000 ljudi.

Novosti

Navodi se da u celoj zoni postoje problemi sa zagađenjem vazduha, a da je u Valjevu to naročito izraženo u zimskom periodu. Izgradnjom ovog gasovoda, kako se ističe, omogući će se korišćenje jeftinog, ekološki prihvatljivog goriva, jednostavnog za upotrebu. Korišćenjem prirodnog gasa u značajnoj meri će se rasteretiti elektroenergetski kapaciteti. Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas ističe da je gasifikacija veoma značajna za državu, građane i industriju.

- Za razliku od uglja i nafte, prirodni gas ne zagađuje i jeftinije je gorivo - ističe Vuletić. - Mi smo energetski siromašna zemlja, nemamo dovoljne količine ni gasa, niti nafte za naše potrebe, već moramo da uvozimo. Zato treba da napravimo što racionalniju potrošnju energije.

MESEC DANA NA UVID JAVNOSTI

NACRT Prostornog plana, koji treba da bude završen za godinu dana, biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištu jedinica lokalne samouprave koje obuhvata. U Vladinoj odluci se navodi da su vizija i dugoročni cilj donošenja ovog dokumenta obezbeđenje prostornih uslova za energetsku integraciju područja Kolubarskog i Mačvanskog okruga u sistem distribucije prirodnog gasa, odnosno njegov dalji razvoj i snabdevanje potrošača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)