SUŠI LI POGODBA NAŠE IZVORE? Zakon o vodama čeka potpis predsednika

S. BULATOVIĆ

16. 07. 2021. u 13:00

POSTOJI i dalje šansa da direktna pogodba prilikom zakupa vodnog zemljišta - ne zaživi u Srbiji.

СУШИ ЛИ ПОГОДБА НАШЕ ИЗВОРЕ? Закон о водама чека потпис председника

Foto V. Tripić

Nova verzija Zakona o vodama, koja predviđa ovu mogućnost, prošla je glatko Skupštinu i sud poslanika, ali je od primene deli još potpis predsednika. Aleksandara Vučić, međutim, juče je poručio da će novi propis pročitati i potpisati ga ako je u skladu sa Ustavom. Ako nije - neće.

Na pitanje da li je čuo primedbe organizacija za zaštitu prirode na odredbe kojima se omogućava direktna pogodba o zakupu vodnog zemljišta, predsednik je odgovorio da ne zna tačno o čemu se radi, ali napominje da splavovi nisu postavljeni u Beogradu juče i da tu stoje godinama.

- U vreme vlasti DS i u Bloku 45, iza Save prema Galovici, izgrađeni su velelepni objekti - rekao je Vučić.

- Jedan mafijaš iz regiona i domaći mafijaš kradući šljunak poremetili su tok Drine.

Dešavalo se to 25 godina i svi su ćutali. Naš posao je da radimo na zelenoj agendi ozbiljno, ali odgovorno, i neću da se dodvoravam nikome.

TRAŽE REFERENDUM

REGULATORNI institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je pokrenuo peticiju kojom traže da se o izmenama građani izjasne na referendumu.

- Ako zakon stupi na snagu, može da se traži stav Ustavnog suda, a postoji i mogućnost raspisivanja referenduma - kaže Jovan Rajić. -

To ćemo tražiti. Građani treba da se pitaju o ovako važnim pitanjima.

Jovan Rajić, osnivač Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), nema dilemu da usvojeni zakon nije u skladu sa Ustavom. I to pre svega jer nije u skladu sa Zakonom o javnoj svojini.

- Ustav Srbije garantuje da propisi koji se donose moraju biti usklađeni - kaže Rajić.

- Zakon o javnoj svojini reguliše i predviđa kada je moguća neposredna pogodba, a ovaj zakon proširuje te slučajeve. Između ostalog omogućava i neposrednu pogodbu za eksploataciju šljunka. Pruža mogućnost određenim interesnim grupama, uz pogodbu sa nosiocima vlasti, da dogovoraju uslove koji im odgovaraju. To Zakon o javnoj svojini ne dozvoljava, a Ustav propisuje da propisi moraju biti usklađeni. Eliminiše se princip transparentnosti, konkurentnosti i tržišta. Taj zakon kaže da se posebno regulišu splavovi u Beogradu.

Inicijator zakonskih izmena je Beograd, a RERI napominje da zapravo zakon prilagođavaju gradskoj odluci o splavovima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona